Optužen 2005. godine
93

Vijetnam pogubio osuđenika uprkos brojnim međunarodnim apelima

A. Ku.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Vijetnam je pogubio Le Van Manha uprkos brojnim međunarodnim apelima da ga poštede, rekao je u subotu porodični advokat. Le Van Manh je 2005. godine optužen za krađu, a zatim i za silovanje i ubistvo 13-godišnje djevojčice u provinciji Thanh Hoa.

Prema tvrdnjama Međunarodne komisije pravnika (ICJ) policija je mučenjem iznudila priznanje od Le Van Manha, koje je kasnije iskorišteno da ga osudi.

Vrhovni sud u Hanoju izrekao mu je smrtnu kaznu tokom žalbenog suđenja još 2008. godine.

Nguyen Ha Luan, advokat koji je pomogao Manhovoj porodici u traženju od vijetnamskog predsjednika da blokira pogubljenje, objavio je svoju smrtovnicu na društvenim mrežama u subotu.

Ranije ove sedmice, diplomatske misije Evropske unije, Kanade, Norveške i Velike Britanije pozvale su vlasti da pokažu milost prema osuđeniku.

"Snažno se protivimo primjeni smrtne kazne u svakom trenutku i u svim okolnostima, jer je to okrutna, neljudska i ponižavajuća kazna koja se nikada ne može opravdati i pozivamo Vijetnam da usvoji moratorij na sva pogubljenja", piše u njihovom zajedničkom saopćenju.

Još jedan apel koji je ostao bez sluha bio je onaj od Amnesty Internationala. Tvrdili su da iako su vijetnamske vlasti znale da je slučaj Le Van Manh ukaljan ozbiljnim nepravilnostima i kršenjima prava na pravično suđenje.