Svijet
0

Vijeće Evrope: Rusija treba odustati od visokih kazni za demonstrante

FENA
Andreas Gross i Gyorgy Frunda, izvjestitelji za Rusiju Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope, izrazili su u srijedu zabrinutost zbog usvajanja u Donjem domu ruskog parlamenta kontroverznog zakona o povećanju novčane kazne za organizatore nedozvoljenih demonstracija.

Oni su pozvali Gornji dom, koji danas raspravlja o nacrtu zakona, da ga odbaci, i zahtijevali od predsjednika da ne proglasi zakon.

Zakon je predvidio mogućnost da se uvedu novčane kazne i do 39.000 eura za organizatore nedozvoljenih demonstracija, a do 13.000 eura za učesnike.

Izvjestitelji smatraju da bi "ova mjera dovela u opasnost slobodu izražavanja i slobodu okupljanja. Simbolički, ona bi bila izgubljena prilika da ojača demokratski proces u Ruskoj Federaciji jer bi ponovo zatvorila prozor otvoren posljednjih šest mjeseci nakon masovnih demonstracija ruskog stanovništva. Dinamika društva bi trebalo da posluži za provođenje reformi, a ne za njihovo gušenje", izjavili su oni.

Izvjestitelji su ocijenili da se manje novčane kazne mogu odrediti za organizatore dozvoljenih demonstracija i za neke učesnike u opravdanim slučajevima kada oni prouzroče materijalne štete ili počine nasilje, ali da o tome trebaju donijeti odluku sudovi.

"Moraju se poštovati demokratske norme koje su davno ustanovljene", dodali su izvjestitelji. "Prednosti koje se pripisuju provođenju prava na slobodu izražavanja uveliko nadmašuju štetu koja bi mogla proizaći iz eventualne zloupotrebe ovog prava."