Svijet
0

Vijeće Evrope osudilo skrnavljenje grobova francuskih muslimana

FENA
Skrnavljenje 148 grobova francuskih muslimana ovog vikenda na vojnom groblju Notre Dame-de-Lorette za vojnike pale tokom Prvog svjetskog rata u Francuskoj gnusni je čin rasizma. Francuske vlasti i javnost reagirali su na to snažno i uvjerljivo i trebalo bi im čestitati na njihovom odgovoru, izjavio je u ponedjeljak generalni sekretar Vijeća Evrope Terry Davis.

"Lekcija koju moramo naučiti iz činova vandalizma protiv muslimana, Jevreja ili bilo koje druge zajednice, u Francuskoj ili bilo gdje u Evropi, ta je da osuda, ma koliko bila snažna, nije dovoljna. Moramo djelovati kako bismo spriječili islamofobiju, antisemitizam, ili bilo koji oblik rasizma u našim društvima. Sjećanje na one koji su poginuli kolektivna je odgovornost Evropljana", kaže Davis i dodaje:

"Branimo naše sjećanje štiteći prava i dostojanstvo svake zajednice, odbacujući mržnju i potičući toleranciju i poštovanje, svuda i uvijek, ne samo onda kada nas podsjete na naše odgovornosti još jednim činom rasizma, nasilja i razaranja", navodi Terry Davis u reakciji na skrnavljenje nadgrobnih spomenika muslimanima u Francuskoj.