Opasnost za demokratiju
17

Vicekancelar upozorio: AfD planira da Njemačku pretvori u autoritarnu državu kao što je Rusija

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Krajnje desna stranka Alternative für Deutschland (AfD) planira preobraziti Njemačku u autoritarnu državu sličnu Rusiji, upozorio je vicekancelar i ministar privrede zemlje Robert Habeck, prešutno podupirući pozive na zabranu stranke.

Govoreći sedam dana nakon što se doznalo da su članovi stranke sudjelovali na sastanku na kojem se raspravljalo o masovnim deportacijama, navodno uključujući njemačke državljane, Robert Habeck je rekao da je opasnost koju stranka predstavlja za demokratiju ozbiljno podcijenjena.

Dok petu noć demonstracija protiv AfD-a desetine hiljada ljudi izlazi na ulice njemačkih gradova, čini se da Habeck podržava pozive da se stranka stavi izvan zakona, istovremeno naglašavajući rizike takvog poteza "opasno povratno djelovanje” ako bi propalo.

“Šteta koju bi prouzročio neuspjeli pokušaj bila bi golema. Zbog čega bi, ako se slučaj pokrene, morao apsolutno 100% opstati na sudu. To je nešto što morate vrlo pažljivo razmotriti”, rekao je političar Zelenih za časopis Stern.

Takva odluka bila bi na njemačkom ustavnom sudu, a prepreke su, kao što bi i trebale biti, vrlo visoke, rekao je. Bilo bi daleko bolje da AfD bude demokratski pobijeđen na izborima, dodao je.

"Desni autoritarci zabrinuti su zbog napada na bit republike", rekao je Habeck. Žele Njemačku pretvoriti u državu poput Rusije i za to se sistemarski pripremaju.

AfD se pomaknuo udesno od svog osnutka 2013. i posljednjih mjeseci bilježi stalni rast svoje popularnosti, u nekim slučajevima nadmašujući vladine stranke.

Tokom prošle sedmice, mediji i politički promatrači pomno su proučili dokaze o tome ko je bio među članovima AfD-a, neonacistima i desničarskim ekstremističkim identitarnim pokretom koji su sudjelovali na skupu u Potsdamu u novembru.

U srijedu je Werte Union, samoopisani arhikonzervativni pokret unutar Kršćansko-demokratske unije (CDU) i njene sestrinske stranke CSU, priznao da su dva njegova člana bila prisutna.

No Werte Union, koji nastoji ograničiti imigraciju, ojačati njemačku vojsku i smanjiti poreze, optužio je istražni biro Correctiv, koji je otkrio da je sastanak održan, da je preuveličao prirodu dnevnog reda. Istodobno je priznao da se raspravljalo o temi "remigracije". Reklo je da su njezini članovi pozvani kao privatni gosti, a ne kao predstavnici Unije Werte.

Predsjednik Werte Uniona, Hans-Georg Maaßen iz CDU-a, nedavno je najavio svoje planove za transformaciju pokreta u samostalnu stranku. CDU ga pokušava izbaciti.

Correktiv bi u srijedu trebao predstaviti svoje istraživanje u pozorištu Berliner Ensemble i rekao je da će iznijeti dodatne detalje.

Lars Klingbeil, predsjednik vladajućih socijaldemokrata, pozvao je “sve razumne ljude” koji se dosad nisu izjasnili protiv AfD-a, “da pojačaju glasnoću”.

Novonastali savez koji se protivi ekstremnim desničarima koji sebe naziva Ruka pod ruku, koji do sada uključuje više od 120 organizacija, planira prosvjede širom zemlje protiv AfD-a, uključujući ljudski lanac oko zgrade parlamenta Reichstaga u Berlinu, pod sloganom “Mi smo vatrozid”.

Tareq Alaows, jedan od organizatora koji je od ljeta gradio savez kao reakciju na sve veći rejting AfD-a u anketama, rekao je za novine Süddeutsche Zeitung: “Ako političke stranke ne mogu zaustaviti desničarske ekstremiste, moramo stvoriti ljudski vatrozid protiv njih."