Iran
0

Veliki ajatolah pozvao na dijalog s opozicijom

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Veliki ajatolah Nasser Makarem Shirazi, blizak iranskim konzervativcima, pozvao je na dijalog s opozicijom kako bi se izašlo iz krize i "umirilo političku klimu" u Iranu, javila je u ponedjeljak agencija Irna.

"Treba odvojiti mali broj izazivača nereda" od onih koji su glasali za kandidate opozicije, izjavio je ajatolah Makarem Shirazi.

"Njih (birača kandidata Mir Hosseina Mussavija i Mehdija Karubija) ima između 13 i 14 miliona i oni su dio ove zemlje. S druge strane, oko 25 miliona birača je glasalo za predsjednika Mahmuda Ahmadinejada. Treba sjesti za pregovarački sto i pregovarati. To je uvjet za smirivanje političke klime", kazao je on.

Kandidati opozicije Mussavi i Karubi osporavaju reizbor Mahmuda Ahmadinejada tvrdeći da su predsjedničke izbore 12. juna obilježile prevare.

Junski izbori su izazvali ponavljane proteste, ali i tešku političku krizu u Iranu.

Ajatolah Makarem Shirazi je pozvao na uspostavljanje jedinstva između "osoba koje vjeruju u ustav, vođu, islam i interese zemlje".

"Prvi uvjet je smirivanje političke situacije. Zatim, umjerene i poštovane ličnosti u društvu mogu sjesti i odrediti temelje jedinstva. Put nije zatvoren", izjavio je on.