Svijet
0

Velike sile moraju prihvatiti Iran kao civilnu nuklearnu silu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Velike sile, koje su Iranu predložile pregovore, moraju prihvatiti Islamsku Republiku Iran kao civilnu nuklearnu silu, izjavili su u nedjelju iranski zvaničnici.

"Od sada, skupina 'P5+1' nema nikakvoga razloga da odbija ili negira nuklearnu tehnologiju Irana, te stoga, budući pregovori se moraju temeljiti na pravima iz Sporazuma o neširenju oružja (TNP)", rekao je predsjednik iranskoga parlamenta Ali Larijani a navodi ga agencija Isna.

Prošle sedmice su stalne članice Vijeća sigurnosti UN-a, SAD Velika Britanija, Francuska, Rusija i Kina, uključujući i Njemačku, pozvale Iran na direktne pregovore o njegovom kontroverznom nuklearnom programu.

Zapadne sile smatraju da Iran traži da se domogne atomskog oružja pod izlikom civilnog nuklearnog programa, što Teheran odbija.

U četvrtak je iranski predsjednik Ahmedinejad otvorio prvu tvornicu za proizvodnju nuklearnog goriva i objavio da je testirao dva nova tipa centrifuga za obogaćivanje urana.

Larijani je također odbacio da Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) izvrši strožiju kontrolu iranskoga nuklearnoga programa.

"Strožije nadzorne operacije od nekih zemalja unutar skupine 'P5+1' nemaju nikakve pravne i legalne osnove", rekao je Larijani.

Potpredsjednik Iranske organizacije za atomsku energiju (IOEA) Mohammad Saidi također je izjavio da "svijet treba da prihvati Iran kao nuklearnu silu u civilne svrhe", javila je državna televizija.