Svijet
0

Velike nuklearne sile upozorile Iran

FENA
Pet velikih nuklearnih sila - Sjedinjene Američke Države, Rusija, Kina, Velika Britanija i Francuska, uputilo je u petak u Ženevi zajedničko upozorenje Iranu o opasnostima širenja nuklearnog oružja.

"Opasnosti širenja oružja povezane s nuklearnim programom Irana i dalje nas ozbiljno zabrinjavaju", izjavio je u ime svih pet država šef britanske delagacije John Duncan, predočavajući zajedničku deklaraciju dvosedmičnog rada pripremnih sastanaka za konferenciju o razmatranju Ugovora o neširenju nuklearnog oružja (TNP) predviđenu 2010.

"Širenje nuklearnog oružja i dalje predstavlja prijetnju za mir i međunarodnu sigurnost", ocijenilo je pet sila, osudivši također nuklearnu probu Sjeverne Koreje u 2006.

Ovo širenje "dovodi u opasnost izglede napredovanja ostalih ciljeva ugovora, kao što je nuklearno razoružanje i dovođenje u pitanje razvoja međunarodne suradnje na civilnom nuklearnom planu", objavile su one.

Teheran je reagirao osudivši deklaraciju kao "kontraproduktivnu", tvrdeći da ona dovodi u pitanje pregovaračko rješenje sukoba.

Iranski ambasador Ali Asghar Soltanieh izjavio je da Iran "nikada neće odustati od svog neotuđivog prava" da, u okviru TNP-a, razvija nuklearnu energiju u mirnodopske svrhe.