Svijet
0

Velika Britanija: Ranije na slobodu zbog prenatrpanih zatvora

FENA
Britanski zatvori toliko su prenatrpani da će zbog toga hiljade zatvorenika biti pušteni na slobodu mnogo prije isteka njihove kazne, objavila je u subotu engleska štampa.

Prema ministarstvu pravde po prvi put u istoriji zemlje znatno je probijena gornja granica kapaciteta zatvora, pa ministar pravde Džek Stro razmišlja o prevremenom puštanju kažnjenika i deportaciji nekoliko hiljada stranih državljana koji su u zatvorima, javio je DPA pozivajući se na britansku novinsku agenciju PA.

Prema novom zakonu zatvorenici se mogu osloboditi 270 dana prije nego što istekne polovina njihove kazne. Do sada je to moglo da se uradi tek 135 dana prije tog roka.

Međutim većina lokalnih sudova u Velikoj Britaniji i Velsu, u čijim se zatvorima prema zvaničnim podacima trenuto nalazi 82.068 osuđenika, okleva da pristupi masovnom oslobađanju prestupnika. Slična situacija je i u zatvorima u Škotskoj i Severnoj Irskoj.

Opozicija je optužila vladu da sada panično reaguje a da je pritom godinama ignorisala prenatrpanost u zatvorima, dodajući da je program izgradnje novih zatvora suviše kasno počeo.