Šalju ih u Tiranu
55

Velika Britanija protjeruje albanske zatvorenike, nekima plaća da napuste zemlju

G. M.
Foto: BBC
Foto: BBC
Albanske vlasti potvrdile su da je većina njihovih državljana koji su ove godine prisilno vraćeni kući iz Velike Britanije tamo osuđena za krivična djela.

BBC je razgovarao s nekim od muškaraca koji su poslani kući i saznao da je nekim zatvorenicima ponuđeno 1.500 funti da odu - a neki se planiraju vratiti.

Letovi za deportaciju u Albaniju povećali su se otkako je ta zemlja u decembru potpisala zajednički sporazum o saradnji s UK-om, kako bi se "odvratila i omela ilegalna migracija".

Ured unutrašnjih poslova britanske vlade kaže da je od tada vraćeno više od 1.000 ljudi. Otprilike polovina njih otišla je dobrovoljno, a ostatak je kombinacija neuspjelih tražitelja azila i stranih prestupnika.

BBC je prošlog mjeseca razgovarao s desetinama ljudi na nekoliko ovih deportacijskih letova i otkrio da je većina došla iz britanskih zatvora.

Nekima je ponuđen novac u zamjenu za pristanak na deportaciju, pa su pušteni iz zatvora prije odsluženja minimalne kazne, prema postojećem programu koji se koristi za strane prestupnike.

Albanska policija potvrdila je da je većina prisilno vraćenih ove godine osuđena u Velikoj Britaniji.