Ekonomski dogovor
10

Velika Britanija postigla dogovor s Evropskom unijom vezano za Sjevernu Irsku

FENA
Vijest o sporazumu saopćio premijer Velike Britanije Rishi Sunak (Screenshot: Sky News)
Vijest o sporazumu saopćio premijer Velike Britanije Rishi Sunak (Screenshot: Sky News)
Britanski premijer Rishi Sunak postigao je novi dogovor o trgovinskim pravilima za Sjevernu Irsku nakon Brexita, kockajući se da je nagrada za bolje veze s Evropskom unijom vrijednija od bilo kakvog razdora koji bi mogao izazvati unutar njegove stranke.

Sporazum označava strategiju visokog rizika za Sunaka koji je tražio kompromis i poboljšao odnose s Briselom i Sjedinjenim Državama, ali je pokušavao da zbjegne nezadovoljstvo svoje stranke koja je najviše vezana za Brexit.

Sunakov portparol je ranije rekao novinarima da su dvije strane u "završnim razgovorima i da je postignut značajan napredak tokom nekoliko sedmica i mjeseci".

Sporazum nastoji razriješiti tenzije uzrokovane aranžmanima nakon Brexita iz 2020. koji upravljaju Sjevernom Irskom, britanskom pokrajinom, i njenom otvorenom granicom s Irskom članicom EU.

Ostaje da se vidi, međutim, da li će ići dovoljno daleko da okonča politički zastoj u Sjevernoj Irskoj i zadovoljiti kritičare u Britaniji i pokrajini.

Očekuje se da će novi sporazum olakšati fizičke provjere robe koja se prevozi iz Britanije u Sjevernu Irsku, a zakonodavcima pokrajine dati riječ o pravilima EU koja mora primijeniti pod komplikovanim uslovima izlaska Britanije iz bloka.

London bi također mogao postaviti neka pravila o porezima i državnoj pomoći.