Svijet
0

Velika Britanija osudila režim Roberta Mugabea

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Britanski ministar vanjskih poslova David Miliband osudio je u petak "zločinački" režim Zimbabvea i ocijenio da epidemija kolere, s kojom se suočava zemlja, pokazuje da je predsjednik Mugabe razbio sve nade za promjenom.

"Pogoršanje situacije u Zimbabveu nije ništa drugo nego nova ilustracija nekompetentnosti zločinačke vlade Zimbabvea", ocijenio je Miliband.

"Ekonomija je u slobodnom padu. Obrazovni i zdravstveni sistemi su u šoku. Javne infrastrukture su pri kraju, a vlada ne želi i ne može da se brine o svom vlastitom narodu", konstatira ministar.

Od epidemije kolere već je umrlo 575 osoba a zaraženo je 12.700, prema brojkama Ujedinjenih naroda, što je "direktan rezultat zloupotrebe, nemara i korupcije Mugabeovog režima, koji je već odavno izgubio poštovanje, a od izbora u martu i svoj legitimitet", dodao je Miliband.

Međunarodni pritisak se ove sedmice pojačao na režim Roberta Mugabea. Na putu u Kopenhagen, američka državna tajnica pozvala je u petak predsjednika da podnese ostavku. "Vrijeme je da Mugabe ode. Mislim da je to sada evidentno", rekla je ona.