Glavna tema u štampi
0

Velika Britanija: Nova istraga o ratu u Iraku

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Početak istrage o britanskom učešću u ratu protiv Iraka, tema je kojoj svi britanski listovi u posvećuju daleko najveći prostor. Guardian u članku pod naslovom "Povratak u Bagdad - kako i zašto je Britanija zaratila?" piše da mnogi strahuju da je opseg istrage suviše širok dok su istovremeno njena ovlaštenja ograničena.

Istraga o jednoj od najspornijih odluka koju je neka britanska vlada donijela u skorijoj historiji najprije je trebalo da se vodi iza zatvorenih vrata, ali nakon snažnih reakcija javnosti, premijer Gordon Brown je morao da preinači tu odluku, što ga je dovelo u vrlo neugodan položaj.

Svjedoci će svoje izjave davati javno, ali, primjećuje Guardian, to neće biti slučaj s informacijama za koje se procjeni da su osjetljive.

Sir John Chilcot, koji je će voditi istragu, ističe da ovdje nije riječ o sudskom procesu i da njegov odbor neće utvrđivati krivicu, odnosno nevinost.

Pored toga, kako je to Guardianu rekao jedan ugledni sudija, istraga neće biti u stanju da se bavi ključnim pitanjem legalnosti invazije Iraka jer za to nije kompetentna, s obzirom da u odboru nije ni jedan sudija ili pravnik.

List podsjeća da je izvjestan broj sudija u više navrata pozivao da se povede upravo takva istraga, tvrdeći da je vojnim upadom u Irak prekršeno međunarodno pravo.

Independent u uredničkom komentaru ocjenjuje da je vrlo malo vjerovatno da će ova istraga biti posljednja riječ o najkontroverznijem britanskom vanjskopolitičkom potezu još od krize u vezi Sueckog kanala.

To, međutim, ne znači da je ona osuđena da bude potpuno bespredmetna.

O sir Johnu i njegovoj ekipi sudiće se po tome u kojoj mjeri će uspjeti da dobiju odgovore na niz ključnih pitanja - kakvim obavještajnim podacima o Iraku su ministri raspolagali i da li su namjerno iskrivljavali te informacije kako bi u javnosti opravdali odluku o ulasku u rat, u kojoj mjeri je britanska politika bila nezavisna od Washingtona i kakav savjet su ministri dobili u pogledu legalnosti vojne akcije?

Treba da budemo realni, zaključuje Independentov uvodničar - bez obzira na krajnji rezultat, istraga neće moći da zacijeli rane otvorene žestokim sporom oko britanskog vojnog angažovanja u Iraku niti će moći da zadovolji sve strane, prenosi BBC.