Svijet
4

Velika Britanija: 15-godišnjak osuđen na doživotni zatvor zbog planiranja terorističkog napada

Klix.ba
18-godišnji Sevdet Besim trebao je izvršiti napad (Foto: Facebook)
18-godišnji Sevdet Besim trebao je izvršiti napad (Foto: Facebook)
Sud u Manchesteru osudio je jednog 15-godišnjeg dječaka zbog planiranja terorističkog napada u Australiji. Prema navodima policije, dječak je putem interneta nagovarao drugog dječaka na javno obezglavljivanje jednog australskog državljanina.

Dječak čije ime sud ne želi otkriti kontaktirao je 18-godišnjeg Australca Sevdeta Besima kojem se predstavio kao stariji i iskusni džihadista.

Plan je bio da Sevdet Besim tokom obilježavanja stogodišnjice bitke na Galipolju, u kojoj je stradao veliki broj australskih vojnika odabere nekog od prisutnih policajaca i obezglavi ga naočigled svih.

"Da se igrom slučaja desio, ovaj napad bi sigurno ostavio veliki trag na narod Australije i nakon njega ništa više ne bi bilo isto", stoji u obrazloženju presude britanskog suda.

Kako prenosi BBC, tinejdžeri bi vjerovatno uspjeli u svom poduhvatu da policija nije otkrila više od 3.000 poruka između dječaka i Besima. John Saunders koji je donio presudu istaknuo je kako smatra da bi ovaj zločin na terorizam potakao mnoge mlade koji imaju slično razmišljanje kao dvojica tinejdžera.