Odavanje povjerljivih dokumenata
0

Vatikan: Uslovna zatvorska kazna kompjuterskom stručnjaku

SRNA
Claudio Sciarpelletti
Claudio Sciarpelletti
Sud u Vatikanu proglasio je danas krivim kompjuterskog stručnjaka Claudia Sciarpellettija za ometanje pravde u istrazi o odavanju osjetljivih dokumenata pape Benedicta XVI i osudio ga uslovno na dva mjeseca zatvora.

Sciarpelletti, Italijan koji je radio u vatikanskom državnom sekretarijatu kao kompjuterski analitičar, rekao je ranije u svjedočenju da nije pomagao u odavanju papinih dokumenata medijima.

Ova afera pokrenula je optužbe o navodnoj korupciji u redovima vatikanske birokratije. Dokumenti su iskorišteni kao osnova za knjigu jednog italijanskog novinara o malverzacijama i borbi za prevlast u vatikanskim krugovima.

Bivši papin batler Paolo Gabriele osuđen je prošlog mjeseca u odvojenom suđenju na 18 mjeseci zatvora zbog krađe dokumenata.

Na današnjem suđenju svjedočili su papini tjelohranitelji i osuđeni batler. Suđenje je moglo da prati samo osam odabranih novinara.

Kompjuterski tehničar uhapšen je 25. maja tokom istrage o curenju papinih dokumenata u medije i proveo je jednu noć u vatikanskom pritvoru, nakon čega je pušten.

Prvobitno je bilo planirano da on bude izveden pred sud zajedno sa Gabrieleom početkom oktobra, ali mu je odobreno odvojeno suđenje.

Koverta sa ukradenim dokumentima adresovan za Gabrielea pronađen je u ladici Sciarpellettijevog stola u Vatikanu. On je tvrdio da nije znao šta je unutra, da je potpuno zaboravio na koverat i da ga nikada nije otvorio.

On je prvobitno bio optužen za davanje lažnog iskaza, učešće u zavjeri radi vršenja teške krađe, pomoganje lopovu i narušavanje službenih tajni.

Vatikan je kasnije ublažio optužnicu i saopštio da je Sciarpellettijeva uloga u aferi bila "marginalna".