Svijet
6

Vatikan: Svećenik osuđen na 18 mjeseci zatvora zbog odavanja informacija

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Sud u Vatikanu osudio je svećenika na 18 mjeseci zatvora zbog odavanja službenih informacija i dokumenata, dok su dva novinara i sekretar crkve oslobođeni optužbi, prenosi BBC.

Oslobođena su dvojica novinara, Gianluigi Nuzzi i Emiliano Fittipaldi, u procesu Vatileaks 2 o curenju informacija iz Vatikana, dok je na 18 mjeseci zatvora osuđen Lucio Vallejo Balda, a na deset mjeseci zatvora koji neće odslužiti, kažnjena je Francesca Immacolata Chaouqui te je oslobođen i saradnik Nicola Maio.

Presuda je izrečena danas nakon pet i pol sati vijećanja. Fittipaldi i Nuzzi su izjavili kako je oslobađajuća presuda znak promjena u Vatikanu i potvrda slobodi informiranja. Obojica su objavili knjige u kojima su iznijeli neke tajne informacije koje su dobili iz Vatikana. Balada je osuđen zbog curenja informacija, a Chaouqui je zadovoljna presudom, jer, kako je izjavila, dokazuje da nije izdala papu Franju.

Vatikanski sud oslobodio je dvojicu novinara, Gianluigija Nuzzija i Emiliana Fittipaldija. Novinari su Talijani i tekstove su objavili u Italiji, a Vatikan nema teritorijalnu kompetentnost da im sudi.

Proces je počeo prošle godine i završen je presudama koje su se mogle i očekivati.