Obraćanje iz Vatikana
174

Papin "Urbi et Orbi" posvećen i Palestini: Isusovo mjesto rođenja obilježeno je tugom i tišinom

V. K.
Papa Franjo (Foto: EPA-EFE)
(Foto: EPA-EFE)
Papa Franjo poslao je sa Trga sv. Petra u Vatikanu svoju tradicionalnu božićnu poruku "Urbi et Orbi", odnosno u prijevodu "Gradu Rimu i svijetu".

Tokom obraćanja okupljenim vjernicima koje je ovom prilikom i pozdravio, papa je rekao kako ove godine svi gledaju na Isusovo rodno mjesto koje je obilježeno tugom i tišinom.

"Ovo je radost koja tješi srca, obnavlja nadu i daruje mir. To je radost Duha Svetoga. Radost rođena time što smo Božji voljeni sinovi i kćeri", rekao je papa.

Uprkos dubokim sjenama koje danas pokrivaju Betlehem, papa je naglasio kako je tu zapaljen besmrtni plamen.

"Radujmo se ovim darom milosti. Raduj se, ti koji si napustio svaku nadu, jer ti Bog pruža svoju ispruženu ruku. On ne upire prstom u vas, već vam pruža svoju malu dječju ruku kako bi vas oslobodio vaših strahova, oslobodio vas tereta i pokazao da ste u Njegovim očima vrijedniji od bilo čega drugog", rekao je.

U svojoj porucu, papa Franjo je rekao kako svijet mora reći "ne" ratu i "da" miru.

"Svaki rat je poraz bez pobjednika, neoprostiva ludost", poručio je.

Posmatrajući dijelove svijeta gdje traju brojni sukobi, papa se molio za okončanje rata koji razara živote kako u Palestini tako i u Izraelu.

"Papa se založio za prekid vojnih operacija sa njihovom užasnom 'žetvom' nevinih civilnih žrtava. Pozvao je na rješavanje očajne humanitarne situacije pružanjem humanitarne pomoći", jasan je papa.

Osim Gaze, papa se molio i za stanovnike Afrike, a naročito Sudana, Kameruna, Demokratske Republike Kongo i Južnog Sudana.

Poručio je i kako želi da se Armenija i Azerbejdžan približe konačnom miru.

"Poželimo dobrodošlicu Isusu. Otvorimo svoja srca njemu, koji je Spasitelj", zaključio je papa u svom govoru.