Svijet
0

Vatikan službeno osuđuje emisiju BBC-a o pedofilima u crkvi

FENA
Šef ureda za tisak Svete Stolice, otac Federico Lombardi, ocijenio je u petak nepravednima napade na papu Benedikta XVI u dokumentarnom filmu britanske televizije BBC, koji je u četvrtak navečer emitirao drugi program talijanske državne televizije RAI.

"Napadi na Papu su nepravedni", izjavio je otac Lombardi nakon što je Vatikan više od 12 sati poslije emitiranja dokumentarca na talijanskoj televiziji šutio. To je zapravo i prvo službeno reagiranje Vatikana na dokumentarac BBC-a, načinjen još prošle godine i emitiran u više zemalja, među kojima i u Hrvatskoj, prenijela je Hina.

"Dokumentarac iznosi dramatične događaje u jasnom parcijalnom okviru i perspektivi, te na taj način postaje jako nepravedan", izjavio je Lombardi, dodajući kako je nepravda posebno velika kada se "kritiziraju motivacije crkvenih dokumenata iz kojih se ne želi vidjeti njihova priroda i njihova svrha". Lombardi je tako kritizirao optužbe koje je autor dokumentarca uputio kardinalu Ratzingeru o tome da je zapovjedio šutnju o slučajevima pedofilije kod svećenika.

U četvrtak uvečer dokumentarac je objavljen u okviru emisije Annozero, voditelja Michelea Santora, nakon čega se razvila rasprava u kojoj je, uz ostale, sudjelovao i mons. Rino Fisichella, član Kongregacije za nauk vjere, te autor BBC-ijeva dokumentarca "Sex, Crimes and the Vatican" Colm O'Gorman, koji je kao dječak bio žrtvom svećenika-pedofila.

Tokom emisije na RAI-u govorili su i svjedoci slučajeva pedofilije u Italiji. Posebno je bio obrađen jedan slučaj iz Firenze gdje je žrtvom nasilja svećenika pedofila bila i jedna žena, Marianna, čak 15 godina. Svećenik je, kada je taj slučaj prije nekoliko godina izbio u javnost, premješten i ne smije obavljati svećenički poziv, ali nije pokrenut civilni postupak jer je slučaj zastario. U emisiji je rečeno kako je na sto slučajeva pedofilije u jednom pedofil svećenik.

Kongregacija za nauk vjere je od 2001. do danas dobila više od hiljadu naznaka o navodnim pedofilima svećenicima.