Češka Republika
0

Vanredna sjednica o Lisabonskom ugovoru

FENA
Miloslav Vlcek
Miloslav Vlcek
Češki poslanici će se sastati 9. decembra na vanrednoj sjednici kako bi razgovarali o Lisabonskom ugovoru, izjavio je u ponedjeljak u Pragu predsjednik donjeg doma češkog parlamenta Miloslav Vlcek.

Republika Češka, koja će za mjesec dana zamijeniti Francusku na čelu Evropske unije, posljednja je od 27 članica koje se nije izjasnila o Lisabonskom ugovoru o reformi evropskih institucija.

Ugovor je već dobio odobrenje vlade desnog centra premijera Mireka Topolaneka i zeleno svjetlo Ustavnog suda koji je ocijenio da je tekst u skladu s temeljnim zakonom zemlje.

Topolanek smatra da je Lisabonski ugovor "nužno zlo", ali nije za to da se vanredna sjednica održi pred kraj godine. On je početkom novembra preporučio da se ugovor radije ratificira u prvom tromjesečju 2009.

"Predstavnički dom bi mogao odbaciti ugovor u ovome pomalo nemirnom periodu", izjavio je on u nedjelju u jednoj televizijskoj debati.

Liberalna stranka ODS, koju on vodi, podijeljena je oko Lisabonskog ugovora, ali nema dovoljno glasova u Senatu da bi blokirala usvajanje.