London
12

Vandali crvenom farbom oštetili grob Karla Marxa

Klix.ba
Nadgrobni spomenik Karlu Marxu koji se nalazi na groblju "Friends of Highgate" u sjevernom Londonu, drugi put je uništen za manje od dvije sedmice. Ovaj put nepoznati vandali grob jednog od najvećih političkih filozofa 19. stoljeća išarali su crvenom farbom.

Fotografije objavljene na Twitteru pokazuju da je mramorni nadgrobni spomenik išaran sloganima "doktor mržnje" i "arhitekta genocida", prenosi New York Times.

Na groblju je rečeno da je i mramorna ploča razbijena.

Foto: New York Times
Foto: New York Times

"Besmisleno. Glupo. Neznalice i vandali. Šta god ljudi mislili o Marxovom nalijeđu, ovo nije način da se s njim obračunava", rekao je Ian Dungavell, izvršni direktor Društva prijatelja groblja Friends of Highgate.

Početkom ovog mjeseca neko je uzeo čekić i pokušao sa spomenika skinuti Marxovo ime s mramorne ploče.

"Ovo nije način da se postupa s našom baštinom. Popravit ćemo spomenik koliko god je to moguće", rekao je Ian Dungavell.

Čišćenje groba (Foto: EPA-EFE)
Čišćenje groba (Foto: EPA-EFE)

Policija je saopćila kako počinioci, oba ova nedjela, nisu uhapšeni.

Revolucionarni socijalist, autor djela "Das Kapital" i koautor "Komunističkog manifesta" Marx rođen je u Trieru u Njemačkoj 5.maja 1818. godine. Za života je živio u Berlinu, Parizu i Londonu.

U britanskoj prijestolnici živio je od 1849. do smrti 1883. godine.

Njegov spomenik u prošlosti su također pokušali uništiti bojom, a 1970. godine neko ga je pokušao raznijeti bombom. Tad je otkinut dio Marxova lica, grob išaran svastikama i preliven bojom.