EIU
1

Vancouver najbolji i najsigurniji grad na svijetu

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Svjetska organizacija Economist Intelligence Unit je još jednom Vancouver proglasila najboljim i najsigurnijim gradom za život, što je dodatni poticaj za ovaj kanadski grad u kojem se održavaju Zimske Olimpijske igre 2010., objavila je agencija Reuters.

U godišnjem istraživanju Vancouver je zabilježio najbolje rezultate u zdravstvu, kulturi i okolišu, obrazovanju i infrastrukturi, te očuvao svoje prvo mjesto na listi najboljih gradova za život, a inače na toj listi prvo mjesto zauzima još od 2007. godine.

Vancouver se smatra najljepšim kanadskim gradom, a nazivaju ga još i Hollywoodom Sjevera. Taj grad je treći po veličini u Kanadi i veoma je popularan među turistima najprije zbog svoje prirodne ljepote, ali i zbog lagodnog tempa življenja.

Inače, ovaj grad je 1792. godine otkrio George Vancouvem, po kojem je Vancouver i dobio ime.

Poslije Vancouvera najboljim gradom za življenje proglašen je Beč, a slijedi ga Melbourne, te još edan kanadski grad – Toronto.

Johannesburg, grad domaćin Svjetskog nogometnog prvenstva našao se na 92. mjestu.

U istraživanju je sudjelovalo 140 gradova diljem svijeta, a testirane su infrastruktura, sigurnosna situacija, ekonomska dobra, kultura i okoliš te stanje na polju nauke i obrazovanja.

Najgorim gradom za život proglašen je Zimbawe.

Deset najboljih gradova za život prema istraživanju EIU su Vancouver, Beč, Melbourn, Toronto, Calgary, Helsinki, Sydney, Perth, Adelaide i Auckland.