Šesti izvještaj sekretaru UN-a
0

Valentin Inzko: Bosna i Hercegovina politički stagnira

SRNA
Valentin Inzko
Valentin Inzko
BiH više od godinu dana nakon općih izbora još nema novu državnu vlast što doprinosi stalnom narušavanju političke situacije u zemlji, navodi visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko u šestom izvještaju generalnom sekretaru UN.

U izvještaju, koji se odnosi na period od 21. aprila do 15. oktobra, Inzko ističe da političko okruženje u BiH stagnira, jer lideri šest najvećih političkih partija - SDP-a, SNSD-a, SDA, SDS-a, HDZ-a BiH i HDZ-a 1990 ne uspijevaju da formiraju novi saziv Savjeta ministara BiH.

"Tračak nade u BiH javio se u septembru, kada su lideri šest partija konačno počeli da se uključuju u ozbiljne pregovore u vezi s formiranjem državne vlasti i prihvatanjem reformi da bude otključan napredak prema članstvu u EU i NATO", ističe Inzko u izvještaju, uz opasku da dobra volja, ipak, nije donijela konkretne rezultate.

On dodaje da protivljenje iz entiteta, naročito iz RS-a, nastavlja da sprječava usvajanje adekvatnog državnog budžeta za 2011. godinu.

"Kao posljedica toga državne institucije su od 1. januara radile pod ograničenom privremenom finansijskom strukturom, što je smanjilo njihov kapacitet i funkcionalnost", navodi se u izvještaju, četrdesetom  koji su podnijeli visoki predstavnici u BiH.

Inzko naglašava da RS nastavlja kombinovati pravne i političke aktivnosti koje dovode u pitanje državne institucije, kompetencije i zakone, kao i autoritet visokog predstavnika i relevantne rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a.

"Iako je Narodna skupština RS-a 1. juna poništila odluku o raspisivanju referenduma, objavljenu 13. aprila, kontroverzni zaključci ostaju problematični", navodi Incko.
On ističe da je nastavljena upotreba zapaljive nacionalističke retorike, kako iz RS-a, tako i lidera iz Federacije BiH, te da predsjednici HDZ-a BiH i HDZ-a 1990 nastavljaju pritisak za osnivanje trećeg entiteta, čemu u prilog govori i zasjedanje Hrvatskog narodnog sabora.

Visoki predstavnik navodi da je Vlada Federacije BiH, uprkos svemu, funkcionisala dobro tokom ovog perioda. 

Incko ističe da vlasti nisu napredovale kada je riječ o zakonu o državnoj imovini, kao i to da OHR nastavlja traženje dijaloga sa zvaničnicima RS-a da budu riješena glavna pitanja u vezi sa teritorijalnim i drugim obavezama koje proističu iz Konačne odluke za Brčko distrikt.