Osvrt na događaje
35

Uz uspone i padove, ispraćamo godinu koja je bila godina borbe za ženska prava

S. Š.
Foto: EPA-EFE
Sa seeptembarskih protesta u Iranu (Foto: EPA-EFE)
Od američkog ukidanja federalnog prava na abortus do Afganistana koji obavezuje burku i postepeno zabranjuje ženama pristup javnim prostorima, ovo je osvrt događaja koji su obilježili borbu za prava žena širom svijeta u protekloj godini.
U ovoj godini, na svakom kontinentu, žene su postigle prekretnice, ali i naišle na neuspjehe.

Iranom su dominirali neredi i demonstracije izazvane smrću Mahse Amini, mlade iranske Kurdkinje koja je umrla u pritvoru nakon što ju je moralna policija uhapsila zbog kršenja zakona o hidžabu.

U Afganistanu, više od godinu dana nakon što su se talibani vratili na vlast, situacija za žene postaje sve zabrinjavajuća.

Nakon nekoliko decenija društvenog napretka za afganistanske žene - i uprkos obećanjima Talibana, koji su već nametnuli ultra-rigorozne religijske mjere između 1996. i 2001. - one su ponovo prisiljene da nose burke, a djevojkama je zabranjeno pohađanje škola.

No, borba za prava žena rezultirala je s nekoliko pobjeda, koje su, iako ponekad izgledaju male, ipak simbolične.

France24 napravio je detaljnu analizu glavnih događaja koji su obilježili borbu za prava žena širom svijeta 2022. godine.

Mart: Talibanski režim oduzima prava afganistanskim ženama

Žene postepeno nestaju iz javne sfere u Afganistanu jer im se uskraćuje obrazovanje, prisiljavaju da nose burku i zabranjuju im pristup politici i medijima. Talibanski režim je uveo rigoroznu verziju šerijatskog zakona koja ostavlja malo slobodnog prostora za žene, koje čine više od polovine stanovništva.

Dana 23. marta, od djevojčica kojima je prvobitno bilo dozvoljeno da se vrate u školu nakon što su talibani odlučili da ponovo otvore srednje škole zatraženo je da se vrate kući nekoliko sati kasnije. Afganistan je tako postao jedina zemlja na svijetu u kojoj je djevojčicama zabranjeno pohađanje srednje škole.

Jun: Vrhovni sud SAD ukida pravo na abortus

Američki Vrhovni sud kojim dominiraju konzervativci izglasao je 24. juna poništavanje značajne odluke Roe protiv Wadea iz 1973. godine, koja je garantovala američkim ženama ustavno pravo na abortus skoro pola stoljeća.

Iako nova presuda ne čini abortuse nezakonitim, ostavlja svakoj državi da regulira ili zabrani abortus, što je bio način na koji su SAD djelovale prije presude Roe protiv Wadea.

Septembar: Iran se diže nakon smrti Mahse Amini u pritvoru

Mahsa Aminii je umrla 22. septembra u pritvoru tri dana nakon što ju je uhapsila moralna policija jer nije propisno poštovala strogi iranski kodeks oblačenja žena koje nose hidžab kada su u javnosti.

Od tada se val demonstracija - prvo u provincijama, a zatim u Teheranu - nastavio nesmetano uprkos gušenju vlade.

Slogan "Žena, život, sloboda" pojavio se kao glavna poruka demonstracija, a podrška iranskim ženama izbile su širom svijeta.

Žene koje su izašle na demonstracije kratile su svoje kosu, spaljivale svoje marame, a sve u znak protesta.

Ipak, mnogi demonstranti su platili krajnju cijenu. Više od 300 ljudi poginulo je od početka protesta, prema vlastima, a na hiljade je uhapšeno. Nekoliko optuženih osuđeno je na smrt u vezi sa demonstracijama. Tako je 8. decembra prvi pogubljen 23-godišnji muškarac, što je izazvalo ogorčenje međunarodne zajednice.

Decembar: Španija izglasala uvođenje menstrualnog odsustva

Zakon o odsustvu tokom menstruacije mogao bi Španiju učiniti prvom evropskom zemljom koja će ponuditi plaćeno odsustvo koje finansira država za žene koje pate od bolnih menstruacija i povezanih zdravstvenih problema, po uzoru na Japan, Indoneziju i Zambiju.

Nacrt zakona, koji je vladajuća ljevičarska koalicija odobrila u maju i parlament u decembru, također bi ojačao prava na abortus, jer se vlada nada da će osigurati pristup u cijeloj zemlji i okončati tabue na menstruaciju.