UN
0

Uvedene nove sankcije Iranu

FENA
Foto: SkyNews
Foto: SkyNews
Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda usvojilo je u srijedu rezoluciju o novim sankcijama Iranu, kojom se proširuje popis pojedinaca, tvrtki i organizacija kojima će biti zamrznuta sredstva i zabranjena putovanja u inozemstvo.

Od 15 članova Vijeća sigurnosti za rezoluciju je glasalo 12. Uzdržan je bio Libanon, dok su Brazil i Turska glasali protiv.

Sjedinjene Države su sredinom maja predale Vijeću sigurnosti UN-a nacrt rezolucije kojom se pooštravaju sankcije Iranu zbog odbijanja te države da obustavi obogaćivanje urana.

Zapad smatra da je cilj iranskoga nuklearnog programa proizvodnja atomskog oružja, dok Teheran tvrdi da je njegova svrha isključivo proizvodnja električne energije.

Američka ambasadorica u UN-u Susan Rice kazala je ra nije klako je to " snažna rezolucija koja će nametnuti stroge sankcije Iranu“.

„Naš je cilj nagovoriti Iran da zaustavi svoj nuklearni program i postigne konstruktivan dogovor s međunarodnom zajednicom. Rezolucija se sastoji od mnoštva obvezujućih odredbi i mi smo zadovoljni predloženim mjerama. Značajno će utjecati na Iran koji se upravo zbog toga toliko trudio da na svaki način spriječi njeno usvajanje", rekla je Rice.

Glasnogovornik State Departmenta Philip Crowley kazao je da se Iran pokušava predstaviti kao žrtva, prenijele su agencije.

Bosna i Hercegovina će kao nestalna članica Vijeća sigurnosti UN-a glasati za uvođenje sankcija Iranu ako iza takve odluke stanu sve stalne članice tog tijela, najavio je u srijedu u Sarajevu član predsjedništva BiH Nebojša Radmanović.

Nakon redovite sjednice predsjedništva BiH Radmanović je novinarima potvrdio kako je na dnevnom redu bila i rasprava o stajalištu koje BiH treba zauzeti kad se u Vijeću sigurnosti bude odlučivalo o sankcijama Iranu zbog njegova nuklearnog programa.

"BiH će glasati 'za' ako za tu rezoluciju glasaju zemlje iz paketa 5+1", kazao je Radmanović, objasnivši kako se to odnosi na stalne članice VS-a i Njemačku.