Kongres SAD
0

Usvojena rezolucija o potrebi izmjene ustava BiH

FENA
U Zastupničkom domu američkog Kongresa usvojena je rezolucija kojom se ponavlja stav o neophodnosti ustavnih reformi u Bosni i Hercegovini te o važnosti nastavka partnerstva Sjedinjenih Država i Evropske unije u vezi s tim pitanjem.

Izvorni podnositelj ove rezolucije je kongresnik Howard Berman, predsjedavajući Odbora za vanjsku politiku. Njemu se pridružilo 29 članova Zastupničkog doma kao kosponzori.

U rezoluciji se navodi da je uključivanje BiH u euroatlantsku zajednicu nacionalni interes SAD-a i kaže se da Washington bezrezervno podržava suverenitet, teritorijalni integritet i pravni kontinuitet države Bosne i Hercegovine.

Ova rezolucija traži da se imenuje posebni američki izasalnik za Balkan koji bi zajedno s EU-om i političkim čelnicima u BiH pomagao provedbi reformi na svim razinama vlade i društva, a istovremeno bi pomagao u političkom razvoju drugih zemalja u regiji.

Po mišljenju članova Zastupničkog doma američkog Kongresa, Ured visokog predstavnika za BiH ne bi se smio zatvoriti sve dok Vijeće za provedbu mira definitivno ne potvrdi da je BiH ispunila svih pet postavljenih uvjeta i dva načela.

Rezolucija poziva američku administraciju da tijesno sarađuje s EU-om i pruži joj punu podršku u tranziciji prema formiranju Ured posebnog predstavnika Evropske unije kako bi se osiguralo da ima oruđe potrebno da se djelotvorno nosi s problemima u BiH nakon zatvaranja Ureda visokog predstavnika. To uključuje i jasan niz uvjeta za članstvo u Uniji s konkretnim i objektivnim ciljevima.

Rezolucija je donesena u utorak, u sedmici uoči posjete američkog dopredsjednika Joe Bidena Bosni i Hercegovini, Srbiji i Kosovu, prenijela je VoA.