Prijedlog novog zakona
0

Uskoro zabrana religijskog klanja životinja u Holandiji?

Sarajevo-x.com
Jedan od prvih zemalja u Evropi koja je omogućila Židovima da otvoreno prakticiraju svoju religiju je Holandija, ali sada bi u toj zemlji mogao stupiti na snagu zakon koji će zabraniti stoljetnu tradiciju, odnosno ritual klanja životinja, ne samo Židovima, već i pripadnicima islamske vjeroispovijesti.

Iza ovakvog zakona stoji Stranka za prava životinja i radikalna desničarska stranka Partija za slobodu, koji žele uvesti zabranu košer i halal načina klanja životinja u Holandiji. Navodno razlog uvođenja ovog zakona je to što smatraju da životinje pate prilikom klanja.

Desničari, koji inače gaje netrpeljivost prema muslimanskom stanovništvu, i koji podupiru ovaj zakon, očekuju da će on biti izglasan na parlamentu narednog mjeseca.

No, židovska i muslimanska populacija u ovoj zemlji okarakterisala je zakon kao atak na slobodu vjeroispovijesti, piše Daily Mail.

Abdulfatteh Ali-Salah, direktor "Halal certifikata" u toj zemlji, kaže kako muslimani u Holandiji osjećaju da je to društvo više zainteresovano za prava životinja nego za fer tretman svih građana.

Holandski pravni propisi sada nalažu da mesari moraju omamljivati životinje prije klanja, kako one ne bi osjetile bol i strah. No, iznimke su napravljene u slučajevima kada vjerske grupe poput muslimanskih i židovskih u svojim obredima moraju zaklati životinju na drevni način, odnosno u skladu sa pravilima svoje religije. To podrazumijeva da životinja mora biti budna prilikom klanja, što se mora obaviti rezanjem glavne arterije na vratu, oštrim nožem i veoma brzo.

Ako zakon bude usvojen, Holandija će se pridružiti Novom Zelandu, skandinavskim zemljama i Švicarskoj, koje ovakve zabrane imaju već godinama.

Holandija je inače zemlja koja je poznata po visokom stepenu tolerancije i bila je jedna od prvih u Evropi koje su omogućile Židovima da javno prakticiraju svoju vjeru u 17. stoljeću. U ovoj zemlji ima oko milion muslimana, od ukupno 16 miliona stanovnika, a procjene su da ima i oko 50.000 Židova, nakon što je 70 posto njihove zajednice umrlo u nacističkim koncentracionim logorima u Drugom svjetskom ratu.