Svijet
0

Uskoro novi lider Sjeverne Koreje?

FENA
Kim Jong-Il (Foto: AFP)
Kim Jong-Il (Foto: AFP)
Sjevernokorejska tiskovna agencija (KCNA) objavila je da će idućeg utorka (28. septembra) konačno početi jedna od rijetkih konferencija najvišeg rukovodstva ove komunističke države Dalekog istoka.

Takvi skupovi najvišeg rukovodstva vladajuće Radničke stranke Sjeverne Koreje održavaju se rijetko, jednom u nekoliko desetljeća - a vijest da će biti održana krajem mjeseca podgrijala je očekivanja da se priprema izbor novog vođe zemlje zbog lošeg zdravstvenog stanja aktualnog šefa države Kim Jong-ila.

Očekuje se da će na ovom skupu treći sin Kim Jong-ila, Kim Jong-un, biti i službeno imenovan za nasljednika šefa države, prenio je BBC.

Nagađanja o tome ko će naslijediti Kim Jong-ila traju već dvije godine, otkako je južnokorejska obavještajna agencija (YTN) izvijestila da je pretrpio moždani udar.

O najvišem položaju položaj u rukovodstvu Sjeverne Koreje, najizoliranijeg društva na svijetu, odlučuje se praktično na temelju nasljednog principa.

Sazivanje zasjedanja vremenski se poklopilo s vrlo živom diplomatskom aktivnošću u regiji nakon napetosti, koje su na najvišoj razini bile u martu, izazvanih potapanjem južnokorejskog ratnog broda, za što Seul i Washington optužuju Sjevernu Koreju, dok Pyongyang odbacuje bilo kakvu povezanost s tim.

No proteklih sedmica primijećeni su znakovi zatopljenja odnosa. Južnokorejski Crveni križ poslat će u Sjevernu Koreju pomoć vrijednu nekoliko miliona dolara, u riži i cementu, što je još jedan znak poboljšanja odnosa dviju država.

Crveni križ je još predložio održavanje pregovora o obnovi programa povezivanja članova korejskih obitelji razdvojenih ratom od 1950. do 1953.

S druge strane, Pyongyang je izrazio volju za povratak razgovorima o nuklearnom razoružanju koji stoje od 2008.