Svijet
0

Uskoro knjiga Hillary Clinton o Kubi, talibanima, Putinu...

FENA
Bivša američka državna sekretarka Hillary Clinton objavit će sljedeće nedjelje novu knjigu u kojoj, između ostalog, piše da je pritiskala predsjednika Baracka Obamu da ukine ili ublaži višedecenijski embargo Kubi pošto to više ne koristi interesima SAD niti unapređuje promjene na komunističkom ostrvu.
Hillary Clinton
Hillary Clinton
U izvodima knjige pod naslovom "Teški izbori", u koje je agencija Associated Press imala uvid uoči njenog objavljivanja idućeg utorka, Clinton piše da je embargo dao komunističkim liderima Fidelu i Raulu Castru opravdanje da ne otpočnu demokratske reforme.

Ona, također, navodi da je protivljenje nekih članova Kongresa normalizaciji odnosa - "kako bi se Kuba držala u duboko zamrznutom stanju" - štetilo i Sjedinjenim Američkim Državama i kubanskom narodu jer "zamrzavanje nije ni održivo ni razumno".

Hillary Clinton, također, kaže da je, po njenom mišljenju, uspostavljanje kontakta s kubanskim narodom najbolji način da se podstaknu reforme na Kubi.

U svojoj najnovijoj knjizi, bivša američka državna sekretarka navodi i da je Obamina administracija u svakom razgovoru koji je imala s talibanima o zarobljenicima tražila oslobađanje posljednjeg američkog vojnika u Afganistanu, Bowea Bergdahla, prenosi AP.

Hillari Clinton, također, piše da o oslobađanju talibanskih zarobljenika ne bi bilo nikakvog dogovora da Bergdahl nije oslobođen, izvještava kanal CBS News, koji je došao do kopije knjige.

Nedavna razmjena Bergdala za pet talibanskih zarobljenika izazvala je kritike u Kongresu, koji su naveli da nisu propisno obaviješteni, podsjeća američka agencija.

Clinton se u svojoj knjizi dotakla i Libije, o čemu kaže da nikada neće biti "savršeno jasno" šta se dogodilo u vezi s terorističkim napadom na američku misiju u Bengaziju.

Ona piše i o Siriji, za koju konstatira da se vremenom pretvorila u "nezgodan problem" s izuzetno kompleksnim izazovima, a otkriva i da se nije složila s Obaminom odlukom da ne naoružava pobunjenike.

Priznaje i da je pogriješila u vezi s rezolucijom o Iraku 2002. godine kao senatorka New Yorka i da je s pogibijom svakog njujorškog vojnika njena "greška" za nju postajala sve bolnija.

O ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu kaže da se pokazao kao "osjetljivi autokrata, koga razgnjevljuju kritike i koji slama neistomišljenike i svaku debatu", prenosi Blic.