"Inspire" - magazin Al-Qaide
0

Uputstvo ekstremistima kako da ubijaju Amerikance

FENA
Ogranak Al-Qaide na Arapskom poluotoku objavio je drugi broj svog online časopisa Inspire (Nadahni) na engleskom jeziku, u kojem se nalazi i uputstvo za potencijalne ekstremiste kako da ubijaju Amerikance.

"Nasumičan napad tokom ručka u prepunom restoranu u Washingtonu mogao bi rezultirati izbacivanjem iz igre nekih vladinih službenika", navedeno je u časopisu, prenio je Associated Press.

Upute su koncentrirana na napade koje mogu izvesti pojedinci uz pomoć priručnog oružja, a ne na one koji zahtijevaju dugotrajno planiranje i ozbiljnu logistiku i koje je, zbog većeg broja sudionika, lakše otkriti i spriječiti.

Članak koji sadrži upuststvo za ubijanje samo je jedan od mnogih u novom oktobarskom broju koji izdaje ogranak Al-Qaide na Arapskom poluotoku, izvijestila je američka udruga iz Washingtona koja prati terorističke aktivnosti SITE Intelligence Group.

U drugom broju se nalazi i članak "Kamion kao kosilica", u kome se opisuje kako koristiti kamion za košenje, "ali ne trave, već neprijatelja Allaha".

"Da biste napravili najveći pokolj, potrebno je da razvijete maksimalnu moguću brzinu, ne gubeći kontrolu nad vozilom, da biste u prvom napadu pogodili najviše ljudi što možete", navodi se u časopisu.

Među autorima ima američkih državljana: odmetnuti imam Anwar al-Awlaki, koji je na popisu najtraženijih bjegunaca; tu je također član tzv. američke Al-Qaide Adam Gadahn te još jedan Amerikanac - Samir Khan, koji sam sebe naziva "ponosnim izdajnikom" Amerike i teroristom u Jemenu.

Prvo izdanje magazina Inspire izašlo je u julu 2010. godine, na desetu godišnjicu bombaškog napada na američki razarač USS Cole u Jemenu, kada je ubijeno 17 američkih mornara.

Među člancima prvog broja, pored poruke Osame Bin Ladena "Kako spasiti zemlju", bio je i jedan pod nazivom "Napravi bombu u maminoj kuhinji".

Baza Al-Qaide na Arapskom poluotoku je u udaljenoj planinskoj pokrajini Shabwa u Jemenu, van domašaja slabe centralne vlade.

Jemenski ogranak Al-Qaide dospio je na vrh američkog popisa terorističkih organizacija nakon neuspješnog napada na američki putnički zrakoplov krajem decembra.

U uvodniku novog izdanja ekstremisti su istaknuli da je Washington nedavno svrstao Al-Qaidu na Arapskom poluotoku među najopasnije ogranke te mreže.

"Još niste sve vidjeli", poručeno je u uvodnom tekstu novog broja.