Svijet
0

UPS proslavlja stotu godišnjicu postojanja

Sarajevo-x.com/Wikipedia
Kompanija United Parcel Service Inc., za koju se često koristi jednostavna skraćenica UPS, najveća je svjetska kompanija za dostavu pošiljki i koja u više od 200 država i teritorija svakodnevnio dostavlja 15 miliona paketa, krajem mjeseca slavi svoju stotu godišnjicu postojanja.

UPS su u Seattleu započela dvojica tinejdžera 1907. godine čiji su kuriri pošiljke dostavljali pješke ili na biciklima.

UPS je dobro poznata po svojim smeđim kamionima, interno poznatim kao dostavna vozila. Smeđa boja koju UPS koristi na svojim vozilima i uniformama je poznata kao UPS smeđa, a odabrana je jer se prije toga koristila na vagonima za spavanje kompanije Pullman te smatrala profesionalnom i elegantnom. Smeđa boja također krije prljavštinu i ne privlači pažnju. UPS-ovi poslovni klijenti nisu htjeli privlačiti pažnju na činjenicu da UPS dostavlja njihov namještaj i drugu skupocjenu robu, a ne njihov vlastiti transport. UPS je smeđu boju registrirao kao zaštitni znak, čime se ostale dostavljačke kompanije sprečavaju da je koriste kao vlastiti brend.

UPS također vodi vlastitu aviokompaniju Template: Airline codes sa sjedištem u Louisvilleu. Nedavno je svoju djelatnost proširila na logistiku i druge oblasti vezane uz transport. Sjedište joj je u gradu Sandy Springs u SAD.