Svijet
221

Upozorenje iz Washingtona: Tursko članstvo u NATO-u pod lupom SAD-a

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Članstvo Turske u NATO-u moglo bi biti poljuljano ukoliko ta država ne zadrži principe demokratije u jeku propalog pokušaja državnog udara.

Turske vlasti su pozvane na štovanje demokratskih principa u vremenu poslije neočekivanog državnog udara koji je ispraćen masovnim hapšenjima i čistkama. SAD i Evropska unija izrazile su zabrinutost zbog posljednjih dešavanja u toj zemlji.

U okviru odgovora vlasti Recepa Tayyipa Erdogana do sada je uhapšeno ili otpušteno više od 14.000 vojnika, policajaca, sudija i drugih državnih službenika. Predsjednik Turske je poručio kako oni koji su pokušali izvesti državni udar "moraju platiti" te da će vlada razmatrati uvođenje smrtne kazne za one koji su počinili djelo protiv države.

Na konferenciji za medije nakon sastanka sa ministricom vanjskih poslova Evropske unije Federicom Mogherini, državni sekretar SAD-a John Kerry izjavio je kako njegova država stoji uz izabranu vlast Turske, ali pozivajući tursku vladu da zadrži najviše standarde poštovanja prema demokratskim institucijama i vladavini zakona.

Pored toga što je Mogherini upozorila kako države sa smrtnom kaznom ne mogu biti članice Evropske unije, Kerry je dodao kako i NATO ima određene standarde kada je u pitanju demokratija.

"SAD podržava sprovođenje organizatora puča, ali poziva na oprez kada su u pitanju radnje koje idu izvan granica toga. NATO će mjeriti poteze Turske", rekao je Kerry podsjećajući da su se brojna hapšenja u Turskoj desila vrlo brzo i da je nivo osvete izuzetno visok.

Turske vlasti su odgovorile kako John Kerry ni u jednom trenutku nije spomenuo mogućnost isključenja Turske iz NATO-a.