Svijet
1

Uoči sastanka s Merkel članovi Predsjedništva BiH vozili se posebnim limuzinama

Klix.ba
Foto: Facebook
Foto: Facebook
Članovi Predsjedništva BiH jučer su se u Berlinu sastali s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, gdje su razgovarali o evropskom putu BiH. Ipak, pažnju poslanika Bundestaga Michaela Branda privukla je činjenica da su tri člana Predsjedništva na sastanak došli u tri limuzine.

Kako prenosi DW, Brand je direktno rekao članovima Predsjedništva kako ne postoji nijedna zemlja u kojoj predsjednik države na sastanak dolazi u tri limuzine.

"Slika je simptomatična za Ustav BiH. Ne postoji nijedna zemlja u Evropi u kojoj predsjednik države dolazi u tri limuzine i sa tri iste zastave. To je rezultat Dejtonskog ustava. Ta greška mora biti uklonjena", kazao je Brand.

Član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić je kazao kako je razlog što su na sastanak stigli u tri posebne limuzine stvar organizacije domaćina.

"Praksa je da samo jedan član Predsjedništva BiH odlazi u posjetu nekoj zemlji, ali ovaj put je bio izuzetak, jer je tako željela Njemačka. To što smo na sastanak došli u tri posebne limuzine, stvar je domaćina. Nismo se vozili u svojim limuzinama", kazao je Ivanić.