Svijet
0

Uoči objave Bushova novog ratnog plana za Irak raste protivljenje povećanju snaga

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Američki predsjednik George W. Bush večeras će se obratiti naciji govorom koji bi trebalo da bude jedan od najvažnijih za preostale dvije godine njegova mandata, a u kojem će obznaniti strategiju za spašavanje najspornije odluke u šest godina njegova predsjedništva - invazije na Irak 2003.

Dok Bush obavlja posljednje pripreme za govor koji će biti prenošen u 21 sat po istočnoameričkom vremenu (03.00 po srednjoevropskom vremenu, 11. januara) iz knjižnice Bijele kuće, pojedinosti koje su procurile o postupnom povećanju američkih snaga u Iraku izazivaju sve veće protivljenje i nezadovoljstvo demokratskog Kongresa, američke javnosti a, prema pisanju "Tha Washington Posta", i dijela vojnog vrha.

Prema Bushovu novom ratnom planu u Irak će biti poslano više od 20.000 dodatnih američkih vojnika, većinom u Bagdad i dio u pokrajinu Anbar, od čega bi prvih 3.500 vojnika 2. brigade 82. zračno-desantne divizije bilo prebačeno iz Kuvajta već do kraja januara, izjavio je jedan visoki vojni dužnosnik za Associated Press. Pojačanja bi ostala u Iraku šest do osam mjeseci.

Plan predviđa i prijenos odgovornosti za sigurnost svih 18 pokrajina u Iraku na iračke snage do novembra ove godine, kazao je isti izvor. Usto, Bush će predložiti da se u obnovu iračkog gospodarstva i otvaranje radnih mjesta uloži više od milijarde dolara, rekao je drugi američki dužnosnik.

Također se očekuje da Bush pozove prijateljske zemlje na Bliskom istoku da povećaju pomoć Iraku, ignorirajući preporuke Studijske skupine prema kojima Iran i Siriju treba uključiti u napore za stabilizaciju Iraka.

I prije nego što je objavljen, Bushov plan izložen je oštrim kritikama demokrata u Kongresu, uz najave usvajanja rezolucija u kojima će se oba doma parlamenta usprotiviti povećanju broja američkih vojnika u Iraku.

Senatski demokrati odlučili su o usvajanju rezolucije poslije sastanka iza zatvorenih vrata, održanog nakon što je senator Edward Kennedy podnio prijedlog zakona kojim se traži da Bush dobije podršku Kongresa prije slanja novih snaga u Irak.

"Ne podržavamo eskalaciju rata. Vjerujem da će nam se i dio republikanaca pridružiti kako bi odbili eskalaciju. Prođe li rezolucija, predsjednik će dobiti poruku. Mislim da je to početak kraja", izjavio je u utorak navečer čelnik senatske većine Harry Reid.

I glasnogovornica predsjednice Predstavničkog doma Nancy Pelosi najavila je da će dom usvojiti rezoluciju kojom se protivi povećanju snaga.

Rezolucije će biti simboličan izraz neslaganja, bez praktičnog učinka na Bushove odluke o Iraku, no one će biti najveće preispitivanje podrške Kongresa za rat od njegova početka 2003. i prvi veliki okršaj Kongresa i Bijele kuće od izbora 7. novembra, na kojima su građani glasali za opoziciju.

Kongres razmatra i oštrije poteze, kao što je uskraćivanje financiranja dodatnih postrojbi, no tu se već dolazi na sklizak teren optužbi za potkopavanje vojske i defetističku politiku, što bi vodstvo Kongresa radije izbjeglo.

Dan uoči govora ispitivanje javnog mnijenja Instituta Gallup i lista USA Today pokazalo je da samo 26 posto građana odobrava Bushovu politiku u Iraku, što je dosad najniži zabilježeni Bushov ratni rejting. Usto, 61 posto ispitanih protivi se ideji "privremenog ali znatnog" jačanja snaga u Iraku, u čijem su sastavu trenutačno 132.000 vojnika.

The Washington Post u srijedu ističe da se Bush priprema učiniti ono što je izbjegavao od 2003.: narediti vojnom vrhu da poduzme akciju kojoj se prvobitno opirao i savjetovao da se ne provodi.

"Upućeni u Pentagonu kažu kako su se članovi Združenog stožera dugo opirali povećanju broja vojnika i samo će uz gunđanje provoditi plan jer im je obećano da će vojno jačanje pratiti obnovljeni politički i ekonomski napori u Iraku", navodi The Washington Post.

Bushova odluka, čini se, označava prvo veće neslaganje Bijele kuće i ključnih osoba u Pentagonu u pogledu iračkog rata otkako se general Eric Shinseki, tadašnji zapovjednik združenog stožera, u proljeće 2003. razišao s administracijom zbog planirane veličine okupacijskih snaga, koju je smatrao nedovoljnom, ističe Post.