Svijet
0

UNESCO Auschwitzu dodao "logor za istrebljenje"

FENA
Foto: AP; Auschwitz
Foto: AP; Auschwitz
UNESCO je u četvrtak zvanično preimenovao logor smrti u Poljskoj Auschwitz, kako bi istaknuo ulogu nacističke Njemačke, te dodao sedam novih lokacija svom registru svjetskoga kulturnog i prirodnog naslijeđa, uključujući i drevne ruševne u Iraku.

Auschwitz će odsada biti poznat kao "Auschwitz-Birkenau, nacistički koncentracioni logor za istrebljenje (1940-1945)", izjavio je Roni Adelman, glasnogovornik komisije.

Logor je ranije svrstan na UNESCO-ovu listu svjetskog naslijeđa kao "Koncentracioni logor Auschwitz". Poljska je zatražila promjenu naziva kako bi osigurala da buduće generacije uvide kako nije imala nikakvu ulogu u logoru koji su uspostavile vojne snage Adolfa Hitlera tokom brutalne okupacije te zemlje.

Poljski zvaničnici su se žalili da se Auschwitz povremeno spominje kao "poljski koncentracioni logor", što je fraza koja bi mogla pogrešno navesti nove generacije mladih da ne povezuju logor s nacističkom Njemačkom.

Nacisti su ubili više od milion ljudi u logoru izvan grada Oswiecima i u obližnjem Birkenauu, mjestu u kojem su bile smještene najveće gasne komore i krematoriji.

Većina ubijenih bili su evropski Jevreji, iako su Poljaci, Romi i ostali također ubijani u gasnim komorama ili su umirali od gladi, bolesti i prisilnog rada tokom približno pet godina koliko je djelovao logor.

UN-ova Organizacija za obrazovanje, nauku i kulturu svrstala je logor na listu svjetskog naslijeđa 1979. godine.

Komisija za svjetsko naslijeđe UN-ove agencije nije spomenula rat u Iraku, ali je saopćila da je svrstala ruševine u gradu Samari kao "naslijeđe u opasnosti". Ruševine u iračkoj Samari protežu se duž istočne obale rijeke Tigris i uključuju Veliku džamiju iz devetog stoljeća sa svojim više od 50 metara visokim spiralnim minaretom. Smatrana svetim gradom za muslimane šiite, Samara je bila čestom metom napada. U ovom su mjesecu pobunjenici raznijeli minareta džamije Askarije, javio je AP.

Dužine oko 40 kilometara i širine osam kilometara, golema lokacija "svjedoči o arhitektonskim i umjetničkim inovacijama koje su se razvile tamo i raširile na ostale regije islamskog svijeta i izvan njega", saopćila je komisija.

Ostale lokacije uključuju park prirode Lope-Okanda u Gabonu, planinsku pustinju Richtersveld u Južnoj Africi, isklesano stijenje u namibijskoj regiji Twyfelfontein i 1.800 utvrđenih kula s tornjevima u kineskoj pokrajioni Guangdong.

Tri prirodna staništa - Nacionalni park Teide na otoku Tenerife, drevne bukove šume u cenrtralnoj Evropi i mjesto na švicarskim visokim Alpama Jungfrau-Aletsch Bietschhorn - također su stavljeni na UNESCO-ovu listu.

Komisija, koja se sastaje ove sedmice u novozelandskom gradu Christchurchu, razmatra desetke ostalih molbi za dodavanje na listu kulturnih i prirodnih blaga.