Svijet
0

UN zabrinut sigurnosnom situacijom u Nepalu uoči izbora

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Ujedinjene nacije saopćile su u ponedjeljak kako su zabrinute za sigurnost glasača uoči historijskih nacionalnih izbora koji će se održati ove sedmice, dok su se vlasti pripremile da prekinu predizborne kampanje od utorka u cilju osiguranja neometanih izbora.

Nepalci će glasati u četvrtak za 601-članu ustavnu skupštinu, koja je središte historijskog sporazuma s bivšim maoističkim pobunjenicima, a koja bi trebala pripremiti novi ustav koji će najvjerovatnije ukinuti monarhiju i pretvoriti zemlju u republiku, javio je Reuters.

Skupština će također formirati novu vladu od koje se očekuje da vlada Nepalom najmanje dvije godine, pripremajući teren za političke i ekonomske reforme prije nego što se odredi datum novih izbora.

U nasilju povezanom sa izborima ubijene su, međutim, tri osobe i povrijeđeno je više od 100, među kojima i neki od kandidata. Većina sukoba desila se između političkih stranaka i maoista.

Naoružane grupe koje se bore za autonomiju na jugu zemlje pozvale su na generalni štrajk i najavile su prekinuti izbore u regiji na koju otpada skoro polovina nepalskog stanovništva.

"Glasači u tim područjima, kao i u cijelom Nepalu, trebaju sigurno okruženje kako bi izašli na glasačka mjesta i slobodno glasali", izjavio je Kierian Dwyyer, portparol Misije UN-a u Nepalu.

U posljednjem nasilnom incidentu jedna osoba je ranjena u eksploziji bombe u ponedjeljak u blizini političkog mintinga u trgovačkom kvartu Katmandua, saopćila je policija.

Ujedinjene nacije zatražile su od političkih stranaka da prestanu zastrašivati glasače.

"Širenje lažnih i uznemirujućih informacija poput onih da glasanje neće biti tajno i da će se glasači suočiti s odmazdom, ili prijetnji čiji bi svaki rezultat mogao dovesti do povratka ratu, trebalo bi prestati", navodi UN u izvještaju objavljenom prošle sedmice.

Nepalska izborna komisija naredila je prekid predizbornih kampanja od utorka.