Svijet
0

UN traži otvaranje granica radi obnove Gaze

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Koordinator Ujedinjenih naroda za humanitarna pitanja John Holmes pozvao je u četvrtak Izrael da otvori prijelazne punktove u Gazi kako bi se obnovio palestinski teritorij, opustošen 22-dnevnom izraelskom vojnom ofanzivom.

Otvaranje prijelaza je jedan od "problema koje želimo razmotriti s Izraelom. Evidentno, ako želite obnoviti kraj, potreban vam je materijal za izgradnju. Sve, dakle, treba da uđe, i to je stvar na kojoj jako insistiramo", rekao je on, tokom posjete jednoj školi srušenoj u napadu na Beit Lahyu.

"Naša poruka Izraelu je da bi, zbog tolike destrukcije, tolikih žrtava i prouzrokovane patnje, trebalo omogućiti programima pomoći da se krene dalje bez poteškoća, jer ovdje ima toliko stvari da se uradi", rekao je on.

On je dodao da pokušava "napraviti bilans veličine šteta i vidjeti kako se može krenuti s obnovom".

Tačna veličina šteta nije poznata, naglasio je Holmes. Ujedinjeni narodi imat će ideju za deset dana, kako bi mogli pokrenuti zahtjeve međunarodnim fondovima za finansiranje obnove.

"Teško je shvatiti zašto neko ruši školu koja predstavlja budućnost društva. To je gnusno", rekao je on.

Prema privremenoj procjeni Civilnog palestinskog ureda za statistiku, gubici prouzrokovani izraelskom ofanzivom iznose 1,9 milijardi dolara, od čega 476 miliona za štete stanova i infrastrukture. Srušeno je 4.000 stanova kao i 48 zgrada i vladinih ureda, 30 komesarijata i 20 džamija. Više od 17.000 kuća je oštećeno.

Specijalni izaslanik UN-a za Bliski Istok Robert Serry, koji se nalazi u pratnji Holmesa, zatražio je hitno pokretanje mirovnoga procesa.

"Izraelska ofanziva je dokaz našeg kolektivnog neuspjeha da se sanira korijen sukoba, odnosno okupacija koja traje toliko dugo", rekao je Serry.