Svijet
4

UN suspendovao slanje konvoja s humanitarnom pomoći u Siriju

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Prolazak konvoja Ujedinjenih nacija s humanitarnom pomoći namijenjenoj Siriji obustavljen je nakon što se dogodio napad u kojem je u ponedjeljak pogođen jedan od humanitarnih konvoja UN-a, prilikom kojeg je uništena ogromna količina hrane i medicinske pomoći Siriji, a poginulo je 20 osoba.

U napadima je uništeno između 18 i 31 kombija koji su dovozili pšenicu, hranu i medicinsku pomoć u Alep.

Jedan od najviših zvaničnika sirijskog Crvenog polumjeseca našao se među 20 ubijenih u napadu na humanitarni konvoj, piše BBC.

Konvoj je dobio sve dozvole i sve su zaraćene strane, uključujući Rusiju i SAD, obaviještene kako on ipak neće biti poslat, izjavio je glasnogovornik UN-a.

Predsjednik Međunarodnog komiteta Crvenog krsta Peter Maurer je objavio kako je napad na konvoj "flagrantni napad na međunarodno humanitarno pravo".

Totalno je neprihvatljivo, smatra predsjednik sirijskog Crvenog polumjeseca, da njihovi radnici i volonteri ginu i plaćaju toliku cijenu rata.

Sjedinjene Američke Države su iskazale svoju zgroženost zbog napada na UN-ov humanitarni konvoj tek nekoliko sati nakon što je prestalo primirje, a ovo će, kako su kazali iz Washingtona, znatno utjecati na savez i saradnju s Rusijom kako bi se prekinulo ratovanje u Siriji.

Humanitarni konvoji UN-a prevozili su deke i zimsku odjeću, hranu i edukativni materijal, devet tona medicinskog pribora, vitamine i pšenicu.