Svijet
0

UN proglasio 27. januar međunarodnim danom holokausta

FENA
Generalna skupština Ujedinjenih naroda danas je jednoglasno odobrila prijedlog da 27. januara bude proglašen međunarodnim danom holokausta u znak sjećanja na šest miliona Jevreja i drugih žrtava koje su nacisti ubili u Drugom svjetskom ratu.

Tog dana 1945. godine oslobođen je nacistički logor smrti Auschwiz-Birkenau.

Izraelski ambasodor pri UN-u Dan Gilerman, koji je predložio rezoluciju, naglasio je da dok svijet obilježava 60. godišnjicu kraja Drugog svjetskog rata ubistvo tolikog broja ljudi ne smije nikada biti zaboravljeno.

U rezoluciji se traži i da generalni sekretar UN-a Kofi Annan u narednih šest mjeseci donese poseban plan da se osvježe sjećanja na holokaust i tako spriječi mogući genocid u budućnosti.

U dokumentu se predlaže i da pojedine zemlje razviju obrazovne programe da spriječe takve zločine. Ujedno se odbija svako poricanje holokausta i osuđuje diskriminacija i nasilje zasnovano na vjeri i etničkoj pripadnosti.

Rezoluciju, koja je predložena u ponedjeljak, sponzorirale su od početka, osim Izraela, SAD, Australija, Kanada i Rusija. Međutim, otkako je nacrt dokumenta prvi put podijeljen u augustu, 91 zemlja članica UN-a je dodala svoje ime, a među njima i osam muslimanskih zemalja, kao i nekoliko zemalja Afrike i Južne Amerike.

Ova rezolucija je prva takve vrste, što je navelo diplomate u New Yorku da je označe "historijskom". Prije nego što je odluka pala, ambasador Gilerman je naglasio da veliki doprinos UN-a i njegovih članova sjećanju na žrtve holokausta jeste garancija da se tako nešto neće ponoviti.

U rezoluciji se pohvaljuju zemlje koje su čuvale mjesta koja su postajala za vrijeme holokausta, u kojima u bili logori smrti i radni logori, prenio je Tanjug.

Proglašenje Međunarodnog dana holokausta poklapa se i s godišnjicom osnivanja UN-a, koji je u januaru održao posebnu sjednicu posvećenu oslobađanju Auschwiza.

"UN ima posebnu odgovornost da osigura da holokaust nikad ne bude zaboravljen i da ta tragedija zauvijek bude upozorenje svim ljudima na opasnost od mržnje, razisma, fanatizma i predrasuda", rekao je Gilerman.