Svijet
0

UN prisiljen prekinuti humanitarni rad u Gazi zbog izraelske blokade

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Ujedinjene nacije tvrde da su prisiljene prekinuti svoj humanitarni rad u pojasu Gaze zbog izraelske blokade snabdijevanja gorivom.

Zvaničnik UN-a izjavio je da će pomoć u hrani i prikupljanje smeća morati biti prekinuto u četvrtak ako Izrael ne dopusti snabdijevanje gorivom za više vozila, javio je BBC.

Vijeće sigurnosti UN-a sastalo se kako bi raspravljalo o krizi, ali su zapadni predstavnici napustili sjednicu nakon primjedaba Libije. Oni su se usprotivili libijskom delegatu koji je uporedio Gazu s nacističkim logorom smrti.

Među diplomatima koji su napustili sjednicu vijeća bili su predstavnici Sjedinjenih Država, Britanije, Francuske i Belgije.

Libijski ambasador u UN-u Giadalla Ettalhi uporedio je situaciju u Gazi s nacističkim holokaustom iz Drugoga svjetskog rata.

"Brojne članice Vijeća bile su razočarane pristupom koji je zauzela Libija i ne vjeruju da takav rječnik pomaže u mirovnom procesu", izjavila je britanska predstavnica Karen Pierce o neoubičajenom protestu.

Libija je sponzor nacrta rezolucije kojom se izražava zabrinutost zbog humanitarne situacije u Gazi.

U samoj Gazi UN-ova agencija za pomoć UNWRA upozorila je da bi joj zalihe goriva, potrebne za vozila, mogle nestati u čertvrtak.

"Ako se ne dopusti snabdijevanje benzinom, UNRWA neće moći dostavljati pomoć u hrani za 650.000 izbjeglica, kao i službama prikupljanja otpada za oko pola miliona stanovnika Gaze", poručila je Vijeću sigurnosti pomoćnica generalnog sekretara za politička pitanja Angela Kane.

"Još 500.000 ljudi u Gazi već živi u 12 mjesta bez solidnog kapaciteta za odlaganje otpada - uglavnom zbog nedostatka goriva", dodala je ona.

Izrael je, ipak, dopustio isporuku goriva za glavnu elektranu u Gazi, izbjegavajući tako mogućnost da bude prisiljena na trenutno gašenje.

Palestinski zvaničnici su upozorili da će im ponestati goriva u srijedu, čime bi veliki dijelovi ostali u mraku.

Generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon izjavio je da je humanitarna situacija na toj teritoriji sve teža i nazvao je prekid snabdijevanja gorivom kaznenom i neprihvatljivom mjerom.

Izrelska politika ograničavanja snabdijevanja gorivom dio je pokušaja da se prisili islamistički pokret Hamas, koji vlada Gazom, da prekine raketnu vatru prema Izraelui. Raketna vatra nedavno je smanjena, ali nije prekinuta.

Snabdijevanje gorivom u posljednje vrijeme postalo je slabije nego obično zbog napada militanata na depo Nahal Oz kroz koji ono prolazi.

Oko 120 od 200 megavata električne energije koja se godišnje koristi u Gazi kupuje se direktno od Izraela. Dodatnih 17 megavata snabdijeva Egipat, dok se 65 megavata proizvede u elektrani u Gazi.

Posljednja izraelska isporuka dizela i jestivog ulja u Gazi uslijedila je prije sedmicu dana.