Svijet
0

UN prihvatio globalnu strategiju borbe protiv terorizma

FENA
Generalna skupština Ujedinjenih naroda usvojila je dugo očekivanu strategiju o borbi protiv terorizma i pored negodovanja određenog broja članica UN-a da se u strategiji ne spominju države koje podržavaju terorističke aktivnosti.

U "planu akcije", predstavljenom na osam stranica, navedeni su glavni ciljevi i mjere za sprečavanje terorističkih napada i ukazano na uvjete koji mogu pomoći nastanku terorizma, kao i jačanju sposobnosti država da se bore protiv terorizma, ali uz poštovanje ljudskih prava.

"Mislim da je ovo prvi put da su 192 zemlje postigle jedinstven stav o terorizmu i pred nama je sada da primijenimo strategiju", izjavio je generalni tajnik UN-a Kofi Annan povodom jednoglasnog usvajanja strategije na sjednici Generalne skupštine u petak.

Članice UN-a su usvojile prijedlog za formiranje baze podataka o "biološkim incidentima" kako bi se smanjio rizik od biološkog terorizma, ali i mjerama borbe protiv terorizma preko interneta i suzbijanju falsificiranja putnih dokumenata.

Prema strategiji članice UN-a će izdvajati sredstva za projekte organizacije usmjerene na borbu protiv terorizma, a planirana je jača kontrola državnih granica kako bi se onemogućilo krijumčarenje oružja, uključujući i nuklearno.

Članice su se obavezale na veću saradnju u razmjeni informacija koje mogu pomoći u borbi protiv terorizma i poduzimanju "odgovarajućih mjera", poput onemogućavanja davanja azila osobama koje su počinile terorističke akcije ili koje bi svoj novi status mogle iskoristiti za to.

Nakon usvajanja strategije devet zemalja, uglavnom arapskih, protestiralo je zbog usvajanja dokumenta u kome se ne spominje izraelska vojna intervencija u Libanu i Palestini.

Ambasadori arapskih država su naveli da UN nije stao u zaštitu Palestinaca koji su označeni kao teroristi zbog svog nastojanja da, kako su objasnili, ostvare oslobođenje za svoj narod, prenio je Reuters.

To je izazvalo kritike Izraela da Iran i Sirija nisu uložili dovoljno napora da spriječe napade na jevrejsku državu.

Generalna skupština će nakon dvije godine razmatrati primjenu plana akcija predviđenih u sada usvojenoj strategiji