Istražna komisija
84

UN: Izrael opstruiše prikupljanje dokaza od žrtava napada Hamasa iz 7. oktobra

S. M.
Istražna komisija pod mandatom UN-a koja istražuje kršenja ljudskih prava u utorak je optužila Izrael da opstruiše njegove napore da prikupi dokaze od žrtava napada Hamasa u južnom Izraelu 7. oktobra.

"Što se tiče vlade Izraela, ne samo da smo vidjeli nedostatak saradnje, već i aktivnu opstrukciju naših napora da dobijemo dokaze od izraelskih svjedoka i žrtava o događajima koji su se dogodili u južnom Izraelu", rekao je Chris Sidoti, jedan od tri člana istražne komisije o zlostavljanjima počinjenim u Izraelu i na okupiranim palestinskim teritorijama.

Dodali su da imaju kontakt sa mnogima, ali smatraju da je to nedovoljno.

Sidoti je apelovao na vladu Izraela, kao i na žrtve i svjedoke napada, da pomognu Komisiji u sprovođenju istrage.

U odgovoru na Sidotijeve komentare, izraelska diplomatska misija u Ženevi je rekla da je provodila vlastitu istragu o zločinima, te da su predstavnici Ujedinjenih nacija i drugih institucija bili u Izraelu i sastali se sa preživjelima i žrtvama.

Žrtve "nikada neće dobiti nikakvu pravdu ili dostojanstven tretman koji zaslužuju od Istražne komisije i njenih članova", navodi se, govoreći da Komisija ima historiju "antisemitskih i antiizraelskih izjava".

Istražna komisija UN-a, koju je 2021. godine osnovalo Vijeće UN-a za ljudska prava u Ženevi, ima mandat da prikuplja dokaze i identifikuje počinioce međunarodnih zločina.