Ted Kaczynski
22

Umro jedan od najozloglašenijih američkih terorista, imao je 81 godinu

M. G.
Ted Kaczynski (Foto: Wikipedia)
Ted Kaczynski (Foto: Wikipedia)
Ted Kaczynski, osuđeni terorist poznat kao Unabomber, pronađen je mrtav u svojoj zatvorskoj ćeliji u subotu ujutro, prema glasnogovorniku Federalnog ureda za zatvore. Imao je 81 godinu.

On je premješten u zatvorsku medicinsku ustanovu u Sjevernoj Karolini nakon što je dijve decenije proveo u zatvoru u Coloradu zbog serije bombaških napada koji su bili usmjereni na naučnike.

Rođen 22. maja 1942. u Chicagu, gde se, kao čudo od djeteta, isticao od ranih godina.

Na Univerzitet Harvard primljen je sa 16 godina, gdje je diplomirao, a na Univerzitetu Michigan doktorirao matematiku. Postao je asistent na Univerzitetu u Berkliju sa 25 godina, ali je dao otkaz dvije godine kasnije.

Od 1978. do 1995, poslao je 16 bombi kojima su mete bili univerziteti i avio-kompanije, i pritom ubio troje a povrijedio 23 osobe. Kaczynski je poslao pismo New York Timesu 24. aprila 1995. i obećao "da će odustati od terorizma" ako oni ili Washington Post objave njegov manifest "Industrijsko društvo i njegova" budućnost (poznat i kao "Unabomberov manifest"), u kojem je tvrdio da njegovi bombaški napadi jesu bili ekstremni ali i potrebni da se privuče pažnja ka urušavanju ljudskih sloboda zbog potrebe modernih tehnologija kojima treba velika organizacija.

FBI je zagovarao objavu "Manifesta", nakon čega se javila njegova snaha, a nakon nje i njen muž, Tedov brat, koji su prepoznali njegova uvjerenja i stil pisanja, i to prijavili policiji.

Osuđen je na doživotni zatvor bez mogućnosti pomilovanja.