Velika Britanija
0

Umrla nakon što su je doktori poslali kući i rekli da popije paracetamol

Sarajevo-x.com
Amy Carter (Foto: SWNS)
Amy Carter (Foto: SWNS)
Britanka Amy Carter (15) poslana je kući nakon što joj je doktor dijagnosticirao gripu. Podlegla je dva dana kasnije od višestrukog otkazivanja organa i četiri infarkta.

Nakon što je puštena iz bolnice, Amy je oboljela od sepse. Dva dana kasnije, na Badnju večer, roditelji su je vratili u bolnicu, gdje je ubrzo umrla.

Obdukcija je otkrila da je Amy umrla od gripe, čije se stanje pogoršalo kada je zapala u toksični šok uzrokovan bakterijom streptokoke.

Uprkos dokazima da je liječena na pravilan način, njeni roditelji Rickard (43) i Jacqueline (48) još uvijek zahtijevaju odgovore.

"Ne mogu objasniti koliko je moja kćerka loše izgledala. Nije bila dovoljno dobro da bi je poslali kući. Morala sam je uvjeriti da će sve biti uredu. Čak me je i pitala da li će umrijeti, toliko je bila preplašena. Da li se dijete, koje nije jelo sedmicama, može otpustiti iz bolnice i poslati kući?", pitala se Amyjina majka u šoku.

Djevojka je otpuštena iz Worcestershireske kraljevske bolnice prije nego što su stigli rezultati njenih krvnih pretraga i brisa grla pozitivni na bakteriju koja je uzrokovala sepsu.

Iako su čuli da infekcija nije povezana sa njenim stanjem, Amyjini roditelji vjeruju da je njihova kćerka u bolnici dobila neodgovarajući tretman.

"Doktori nam nisu dozvolili da postavljamo pitanja koja smo htjeli postaviti. Mislimo da nisu uradili sve što su mogli za Amy i tako joj smanjili šanse za preživljavanje. Doktori su nam rekli da će se osjećati jako loše nekoliko dana ali da će nakraju sve biti uredu. Sjećam se da sam mislio da ćemo biti dosadni ako budemo zvali doktore. Moja kćerka je umrla. Mislim da su mogli puno više učiniti za nju", rekao je Amyjin otac.

Direktor klinike za pedijatriju, dr. Andrew Shot, sproveo je istragu. Priznao je da su medicinske sestre neadekvatno obilježile rezultate na njenom kartonu, ali smatra i da su na kartonu bile prave informacije, Amy bi svejedno bila otpuštena.

Zamjenica mrtvozornika, Margaret Barnard, potvrdila je da je djevojka umrla prirodnom smrću, te prihvatila dokaze doktora koji su odlučili da bakterijsko oboljenje, zbog mogućih posljedica, ne liječe antibioticima, piše Daily Mail.