Uvijek bila protiv cigareta
0

Umrla nakon što je dobila pluća donatora pušača

Sarajevo-x.com
Lyndsey Scott
Lyndsey Scott
Lyndsey Scott je umrla nakon što su joj presađena pluća od donatora koji je bio pušač 30 godina.

Njoj nikada nije rečeno da je donator vodio nezdrav način života. Britanka je bolovala od cistične fibroze pluća, prijavljenja na listu čekanja transplatacije prije četiri godine, nakon što se njeno zdravstveno stanje pogoršalo.

Transplatacija je obavljena u februaru prošle godine i 28-godišnja Scott se nadala kako će produžiti svoj životni vijek. Međutim, došlo je do komplikacija, a nakon operacija na intezivnoj njezi provela je šest sedmica.

Iako je imala probleme sa disanjem, puštena je iz bolnice. Nakon samo nekoliko sedmica ponovo se vratila u bolnicu.

Scott je umrla u julu prošle godine, a njeni roditelji samo mjesec nakon gubitka kćerke su zatražili uvid u medicinski karton donatora i otkrili da je bio pušač 30 godina.

”Ona bi bila prestravljena da je znala kako će pluća dobiti od pušača i sigurno ne bi prihvatila da se uradi operacije”, rekao je njen otac Allan. “Uvijek je bila protiv pušenja zbog njenog zdravstvenog stanja.”

Njen otac kaže da je nezamislivio da doktori koji su uradili presađivanje pluća, nisu rekli da je donator bio pušač.

Nedostatak donatora prisiljava doktore da presađuju “manje zdrave” organe piše “Daily Mail”.

”Razumijem da ne postoje potpuno zdravi organi, ali soblje bolnice nije Lindsey reklo da će od pušača dobiti pluća”, kaže njena majka Kathleen.

Glasnogovornik bolnice kaže da je broj davaoca pluća izuzetno nizak, te da 30 posto pacijenata umre prije nego što dočekaju presađivanja organa. U bolnici su odlučili da smanje kriterije u cilju dobivanja većeg broja pluća za transplataciju.

Vezani članci