Južnoafrička Republika
2

Umjesto govedine magareće meso u burgerima i kobasicama

SRNA
Meso magarca, koze i vodenog bivola pronađeno je burgerima i kobasicama u Južnoafričkoj Republici na kojim je u deklaraciji stajalo da su prozivodeni od govedine.

U studiji lokalnog Univerziteta Setelenboš navodi se da su u 99 od 139 uzoraka pronađene neprijavljene supstance i sastoji koji nisu označeni da deklaraciji proizvoda.

Pronađeni su soja i gluten, iako nisu bili označeni, u 28 posto testiranih proizvoda, svinjetina u 37 posto i piletina u 23 posto.

Većinom se radi o kobasicama, burgerima i gotovim jelima od mesa, navodi isti izvor, javio je danas BBC.

Otkriće je uslijedilo u vrijeme rastućeg skandala u Evropi gdje je konjetina prodavana kao govedina.

"Naša studija je pokazala da prisustvo svega - od soje, magarećeg mesa, mesa od koze i vodenog bivola u 68 posto proizvoda od mljevene govedine, posebno mesnim prerađevinama. U nekim slučajevima bilo je određenih biljaka koje nisu bile na deklaraciji", navodi se u studiji.

U studiji se navodi da postoji veliki broj "lažnih" mesnih proizvoda na tržištu Južnoafričke Republike.

"Naša studija je pokazala da je lažno etiketiranje proizvoda od mesnih prerađevina uobičajeno u Južnoafričkoj Republici", rekao je akademik Lorens Hofman, jedan od istraživača u ovoj studiji.

On je dodao da ovdje nije riječ samo o kršenju propisa ispravnosti hrane, već i o ekonomskim, vjerskim, etičkim i zdravstvenim aspektima.

Muslimani i Jevreji, koji čine značajne manjinske zajednice u ovoj zemlji, ne jedu svinjetinu.

U studiji se navodi da su prozvodi za testiranje prikupljeni u supermarketima i mesarama.

"Ovo je razlog za zabrinutost u vezi sa funkcionisanjem lanca snabdijevanja mesom u Južnoafričkoj Republici", rekao je Hofman.

Nijedno od vrsta mesa koja su pronađena u spornim proizvodima nisu opasna po zdravlje ljudi.