Novi Meksiko
3

Umirovljeni policajac pronašao muškarca koji je pucao u njega prije skoro 50 godina

L. K.
Foto: Eddie Moore / Kuća u kojoj je uhvaćen Archuleta
Foto: Eddie Moore / Kuća u kojoj je uhvaćen Archuleta
Penzionisani policajac iz Denvera Daril Cinquanta 1971. godine je zaustavio automobil Luisa Archulete zbog rutinske kontrole, nakon čega je Archuleta pucao u njega i pobjegao. Sada, skoro 50 godina kasnije, Cinquanta ga je napokon pronašao i uhapsio, piše The Guardian.

Cinquanta je 1971. zatražio lične dokumente od Archulete, te ga je upitao da li u automobilu ima oružja za koje nema dozvolu. Archuleta je odbio odgovoriti i uskoro su se fizički sukobili, nakon čega je Archuleta policajca upucao u stomak i pobjegao.

Cinquanta nikad nije odustao od potrage, te je poslije penzionisanja otvorio privatnu istražiteljsku kompaniju.

"Na telefon me pozvala osoba koja mi je rekla da će mi tek tako otkriti gdje je Archuleta. Bio sam jako skeptičan", rekao je Cinquanta.

No dojava je bila tačna, pa je Cinquanta pronašao 77-godišnjeg Archuletu u Novom Meksiku. Archuleta je poznat i kao Larry Pusateri, ali se posljednjih 40 godina predstavlja pod imenom Ramon Montoya.

Meksička policija je ponovo otvorila slučaj koji je zaleđen 1973. godine, te su u saopćenju za javnost naveli kako ovo treba biti poruka svim zločincima: "FBI će vas pronaći, prije ili kasnije".