Znak protesta
53

Ulica u Jerihonu, najstarijem gradu na svijetu, nazvana po američkom vojniku koji se spalio zbog Gaze

F. H.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Palestinski grad Jerihonu nazvao je ulicu po Aaronu Bushnellu, pripadniku američkih zračnih snaga koji se zapalio ispred izraelske ambasade u Washingtonu prosvjedujući protiv rata u Gazi.

25-godišnjak, koji je umro 25. februara, "žrtvovao je sve" za Palestince, rekao je gradonačelnik Jerihona, Abdul Karim Sidr, nakon što je u nedjelju otkriven ulični znak.

“Nismo ga poznavali, a on nije poznavao nas. Među nama nije bilo nikakvih društvenih, ekonomskih i političkih veza. Ono što dijelimo je ljubav prema slobodi i želja da se suprotstavimo ovim napadima na Gazu,” rekao je gradonačelnik maloj gomili okupljenoj na novoj cesti Aaron Bushnell.

Bushnell je uživo prenosio svoje samospaljivanje na platformi društvenih medija Twitch, izjavljujući da "više neće biti suučesnik u genocidu" i vičući "slobodna Palestina" dok je zapalio vatru. Policijski službenici ugasili su požar, no on je nekoliko sati kasnije preminuo u bolnici.

Izraelska ofanziva u Gazi ubila je više od 31.000 ljudi, većinu žena i djece.

U Jerihu se Bushnellov čin smatra najsnažnijim izrazom solidarnosti s građanima. Amani Rayan, članica gradskog vijeća Jerihona koja je odrasla u Gazi i preselila se na okupiranu Zapadnu obalu kako bi studirala s 19 godina, rekla je: “Bushnell je žrtvovao najdragocjeniju stvar, bez obzira na vaša uvjerenja. Ovaj čovjek je dao sve svoje privilegije za djecu Gaze".

Rayan je Amerikanca uporedila s tuniskim prodavačem voća Mohamedom Bouazizijem, koji je bio godinu dana stariji od Bushnella kada si je 2010. godine na isti način oduzeo život. Njegovo samospaljivanje pokrenulo je revolucije diljem Bliskog istoka i mnoge u SAD-u, uključujući i tadašnjeg predsjednika Baracka Obame koji mu je odao počast.

"Bushnell je želio zapaliti snažnu iskru, ponovno pokrenuti našu stvar", rekla je Rayan.

Jerihon je nazvao ulicu samo dva tjedna nakon Bushnellove smrti. Također su nazvali trg za Južnoafričku Republiku nakon što je njena vlada izvela Izrael pred međunarodni sud, optužujući ga za genocid.

"Ova imena će privući pozornost i lokalnog stanovništva i posjetitelja", rekao je Sidr, dodajući da slijede presedan nakon smrti aktivistice Rachel Corrie. Ulica u Ramallahu nazvana je po Amerikanki nakon što ju je 2003. nasmrt zgnječio buldožer dok je pokušavala spriječiti izraelsku vojsku da uništi kuće u Gazi.

Jerihon je historijski grad koji se često smatra vratima Palestine. Tadašnji vođa Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO), Yasser Arafat, pojavio se na balkonu gradske vijećnice kada se vratio iz desetljeća progonstva nakon sporazuma iz Osla.

Jedan od najstarijih kontinuirano naseljenih gradova na Zemlji, arheološko nalazište Tell es-Sultan uvršteno je prošle godine na UNESCO-ov popis svjetske baštine. Uključuje ostatke 29 slojevitih gradova, uključujući kameni toranj star 10.000 godina.

Ulica Aaron Bushnell nalazi se na jugu grada u popularnom području vila i parkova, gdje ljudi idu na jahanje i karting. Odvaja se od ulice Mahmouda Darwisha, nazvane po neslužbenom nacionalnom pjesniku Palestine.