Istanbulska džamija
147

Ulaznica za turiste u Aja Sofiju sada košta blizu 50 KM

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Džamija Aja Sofija u Turskoj počela je u ponedjeljak turistima naplaćivati gotovo 50 KM za ulaz u ovo znamenito mjesto.

Mjesto svjetske baštine UNESCO-a, poznato po interijeru s plavim pločicama, više neće dopuštati slobodan ulaz strancima, objavilo je tursko ministarstvo turizma.

Nekadašnja džamija pretvorena u muzej ima novi ulaz ispred Muzeja palače Topkapi otvoren za turiste.

Aja Sofija bila je muzejski prostor od 1934. do 2020. kada ju je Turska odlučila promijeniti u džamiju. Građevinu je izgradio rimski car Justinijan i do osmanskog osvajanja Istanbula bila je crkva.

"S novom primjenom koja će početi 15. januara u džamiji Aja Sofija, turisti će moći posjetiti džamiju bez ometanja molitvenog okruženja", navodi se u saopćenju ministarstva.

Ulaz u džamiju bit će “kontroliran kroz tunel i ulaznu rampu gdje će se posjetitelji prevoziti do etaže galerije i izlaziti preko rampe u smjeru sjeveroistoka”, navodi se u saopćenju.

“Turisti koji dođu u galerijski dio moći će vidjeti pod svetišta džamije i anekse iz osmanskog perioda, proći kroz vrata raja-pakla i razgledati mozaike iz bizantskog perioda u ovom dijelu”, dodaje se.

Sigurnosne kamere, sistemi za otkrivanje požara i hitne najave su postavljeni u džamiji duž rute obilaska. Radove na čišćenju i konzervaciji mramornih obloga i drvenih ograda na podu galerije džamije također su izvršili restauratori i konzervatori.

Posjetiteljima će također biti dostupan vodič kroz slušalice s QR kodovima gdje su informacije o znamenitosti dostupne na 23 jezika.