Pošiljka iz SAD-a
81

Ukrajina nabavila gas maske i zaštitna odjela, raste strah od napada hemijskim oružjem

M. G.
Ilustracija (Foto: EPA-EFE)
Ilustracija (Foto: EPA-EFE)
SAD su navodno poslale ličnu zaštitnu opremu (PPE) u Ukrajinu na zahtjev zemlje u pripremi za bilo kakav potencijalni napad hemijskim oružjem tokom rata.

Glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost predsjednika Joea Bidena potvrdio je da su raspoređeni "oprema i zalihe za spašavanje života", prenosi BBC.

Smatra se da PPE uključuje gas maske, zaštitna odijela i druge materijale.

Koliko SAD planira da pošalje nije odmah jasno, ali je portparol rekao da "ova pomoć ne ugrožava našu domaću spremnost".

Moskva i Zapad su posljednjih sedmica razmjenjivali optužbe da bi moglo biti raspoređeno hemijsko oružje i biološko oružje. Američki zvaničnici strahuju da bi Rusija mogla planirati operaciju "false flag" oko upotrebe takvog oružja.

U međuvremenu najnovija procjena ruske kampanje Britanskog ratnog instituta ponavlja ideju da su se napori Rusije sada okrenuli ka istoku Ukrajine.

Ključni zaključci iz procjene su da je Rusija revidirala svoj plan kampanje nakon mjesec dana kada nije uspjela zauzeti Kijev i druge gradove.

"Tvrdnja Kremlja da je njegova glavna meta uvijek bila istočna Ukrajina je lažna, i namjerava prikriti neuspjeh svoje prve kampanje. Glavne ruske operacije sada su koncentrisane na istočnu Ukrajinu - gdje želi zauzeti cijelu oblast Donjecka i Luganska, a Rusija će vjerovatno zauzeti Mariupolj u narednim danima, ali će i dalje imati gubitke", stoji u izvještaju.

Zaključili su da je Ukrajina povratila velika područja sjeverozapadno i istočno od Kijeva, ali je Rusija uspjela na vrijeme povući svoje snage u Bjelorusiju.