Tražit će azil
16

Ujgur kojem nije dozvoljen ulazak u BiH i kojem je prijetila deportacija u Kinu odlazi u SAD

S. H.
Abulikem Yusuf, Ujgur koji je nekoliko dana boravio u Dohi i na aerodromu čekao odluku o deportaciji u Kinu, ipak će otputovati u SAD i tako izbjeći neželjene posljedice ukoliko bi se vratio u Kinu.
Yusuf je kazao da je pobjegao iz Kine kako bi izbjegao progon Ujgura u zapadnom regionu Xinjiang. Prvobitno je boravio u Pakistanu, ali je zbog straha da bi mogao biti izručen Kini doputovao u BiH, no na sarajevskom aerodromu mu nisu dozvolili ulazak u našu zemlju pod izgovorom da nije imao dovoljno novca za izdržavanje.

Iz Satate Departmenta su za Middle East Eye kazali da je Yusuf na sigurnom putu za SAD. On će u SAD ući privremeno gdje će dalje rješavati svoj slučaj.

Svjetski mediji izvještavaju da su vlasti u Kini od aprila 2017. pritvorile više od milion Ujgura.

Yusuf je u SAD otputovao aviokompanijom Qatar Airwayes, a u Washington, gdje će tražiti azil, stići će u utorak poslijepodne.

Ujguri su uglavnom sunitski muslimani koji govore turski. U pokrajini Xinjiang živi oko 22 miliona ljudi, a Ujgura ima oko 10 miliona. Brojni svjetski mediji posljednjih nekoliko godina izvještavaju o stanju Ujgura u Kini.