Potpisali izjavu
141

Palestinsko vodstvo zvanično podržalo kinesku politiku prema Ujgurima

B. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Tokom svoje prošlosedmične posjete Kini, palestinski predsjednik Mahmoud Abbas izrazio je podršku kineskoj politici u krajnjoj zapadnoj regiji Xinjiang, gdje je UN pronašao vjerodostojne dokaze mučenja i zlostavljanja većinom muslimanskih Ujgura koji tamo žive.

U zajedničkoj izjavi objavljenoj nedugo nakon što se Abbas sastao s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom, objavljeno je da "pitanja vezana uz Xinjiang uopće nisu pitanja ljudskih prava, već antinasilni terorizam, deradikalizacija i antiseparatizam".

"Palestina se čvrsto protivi miješanju u unutrašnje poslove Kine pod izlikom pitanja vezanih uz Xinjiang", stoji u njemu.

U izjavi je također objavljena podrška Palestinskih vlasti Kini u vezi s Tajvanom i Hong Kongom, priznajući Xijevu vladu kao "jedinu legalnu vladu koja predstavlja cijelu Kinu".

Abbas je u Peking stigao kako bi razgovarao o potencijalnoj ulozi Kine u mirovnim pregovorima između Izraela i Palestinaca, koji žive na teritoriju koji je okupirao Izrael.

Nacionalni interesi kao prioritet

Iako bi Palestinci imali razloga podržati Ujgure, svrstavanje na stranu Kine koristi palestinskim nacionalnim interesima, rekao je Erkin Ekrem, profesor kineske vanjske politike na Sveučilištu Hacettepe u Turskoj za Radio Free Asia.

"Palestinske vlasti sve više ovise o Kini i trebaju kineska sredstva, tehnologiju i podršku na međunarodnoj sceni. Ujgursko pitanje nije u skladu s interesima Palestine. Stoga je ovdje primarni interes nacionalni interes Palestine. Korist koju mogu dobiti od Kine nadmašuje dobit od podrške Ujgurima. U ovakvoj situaciji ujgursko pitanje, uprkos činjenici da su Ujguri muslimani, za njih nije prioritet", kazao je Ekrem.

Zajednička izjava Abbasa i Xija dolazi u trenutku kada je sve više dokaza koji dokumentiraju pritvaranje do 1,8 miliona Ujgura i drugih u logorima za "preodgoj", mučenje, seksualno zlostavljanje i prisilni rad.